АфД жели извести Њемачку из ЕУ, шефица странке предлаже референдум

Г.С.
Foto: Дојче Веле

БЕРЛИН - Предсједница крајње десне Алтернативе за Њемачку (АфД) Алиса Видел казала је за Фајненшл Тајмс да је британски референдум о изласку из Европске уније (ЕУ) добар примјер који би Њемачка могла слиједити.

„То је модел за Њемачку, уколико неко буде могао донијети тако суверену одлуку“, рекла је Видел о Брегзиту.

Према њеним ријечима, овакав референдум провели би ако не би могли провести промјене којима АфД тежи. Између осталог, странка се залаже за реформу институција ЕУ како би се ограничила моћ Европске комисије и отклонио, како сматрају, постојећи демократски дефицит, преноси Кликс.

Видел својим изјавама заступа сасвим другачији став од већине других њемачких странака и њемачких грађана који великом већином подржавају чланство у ЕУ.

Посљедњих година АфД је ограничио свој евроскептицизам и првенствено се фокусирао на противљење миграцијама. Према недавним анкетама, странку подупире око 22 посто испитаника, чиме је испред владајућих социјалдемократа (СПД) који уживају подршку од 16 посто. Сљедећи велики тест биће европски избори у јуну.

Иначе, АфД је посљедњих седмица поновно пунио насловнице њемачких новина, када је у новембру прошле године у јавност изашао тајни састанак крајње деснице у Потсдаму на којем су учествовали чланови АфД-а и најмање два представника конзервативне странке. Хришћанско-демократска унија (ЦДУ).

На састанку је било ријечи о масовној депортацији миграната односно ремиграцији.

Од тада се у њемачким градовима редовно одржавају демонтрације против десничара.

Видел, која је докторирала економију и прије уласка у политику радио је за Голдман Сакс и Аллианз Глобал Инвесторс, води заступнички клуб АфД-а од 2017. године.

„Са својом бијелом блузом и бисерима као заштитним знаком, богатом позадином и каријером у финанцијама, она даје АфД-у ауру буржоаске респектабилности која има снажну привлачност за бираче средње класе изван своје традиционалне тврдодесничарске базе“ описао је Видел политолог Ханс Ворлäндер са Универзитету у Дресдену.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана