Аеродром Лондон сити први ће укинути правило од 100 милитара у ручном пртљагу

Tanjug
Foto: TheTimes

ЛОНДОН, МАДРИД - Путницима на аеродрому у Лондону ће бити дозвољено да носе до два литра течности у ручном пртљагу и неће морати да ваде лаптоп, јер се на аеродрому постављају нове машине за скенирање компјутерске томографије.

   Аеродром Лондон сити је много испред, влада је у децембру укинула правило о ограничењу течности од 100 милитара, а аеродромима је дат рок до средине 2024. да инсталирају нове машине за скенирање, пренио је Нешенал њуз.

    На овом аеродрому, нови скенери би требало да буду инсталирани до краја марта, таман пред ускршње празнике и више од годину дана пре рока који је дала влада.

    "Добра вест за свакога ко планира одмор или пословно путовање је да ћемо бити први главни аеродром у Великој Британији који ће понудити потпуно ЦТ безбедносно искуство од краја овог месеца", рекао је Роберт Синклер, извршни директор аеродрома Лондон сити.

    Аеродром Лондон сити већ има у погону два нова ЦТ скенера, што значи да путници који ту пролазе могу да оставе течност и лаптопове у свом ручном пртљагу, а до краја марта биће постављен и трећи па ће се ова погодност односити на све.

    Од 2024. ограничења на количину течности биће уклоњена и на неким шпанским терминалима, најавио је менаџер аеродрома АЕНА. 

    Путници ће, такође, моћи да оставе електронику у свом ручном пртљагу након што се инсталира нова 3Д рендгенска технологија.    

    Нова правила ће значити и да у ручном пртљагу могу да се понесу предмети попут флаше вина или маслиновог уља.    

    Прва два аеродрома у Шпанији на којима ће бити укинута правила о количини течности и електроници су Мадрид Барахас и Барселона Ел Прат. 

    Планира се и укидање ограничења на аеродрому Палма де Мајорка од краја 2024. године.

    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана