Адвокати под пријетњама!

Танјуг
Адвокати под пријетњама!

АМСТЕРДАМ – Више од половине холандских адвоката (око 55 процената) суочило се у претходних годину дана са агресијом, пријетњама и застрашивањем од клијената или других особа, попут супротстављене стране, наводи се у извјештају за Холандску адвокатску комору (Нова), пренио је данас Троув.

Ипсос И&О је анкетирао 714 адвоката за ово истраживање, спроведено у име Нове, а вербално насиље било је најчешће.

Око 38 процената адвоката било је узнемиравано или застрашивано, док је 24 процената добијало пријетње, а четири процената је физички нападнуто, преноси НЛ тајмс.

Адвокати помињу увреде и пријетње смрћу.

- Највише ме изненадило то што је 47 процената адвоката искуство последњег инцидента описало као 'озбиљно до врло озбиљно'. Поново смо добили потврду да је утицај таквих инцидената на живот адвоката значајан, рекла је Сане ван Оерс, генерална деканка Нове, за Троув.

Више од половине адвоката изјавило је да су агресија и пријетње смањили њихово задовољство послом, а четвртина је рекла да су утицали на њихов приватни живот.

Нова је почела да прати безбједност адвоката након што је адвокат Дерк Вирсум убијен испред своје куће у Амстердаму 2019. године.

- То је довело до тога да се као професионална група све више разговара о агресији са којом се суочавамо током нашег рада. Раније сам примјећивала одређени отпор, али сада се о овој теми више говори и пружа се додатна подршка и помоћ, истакла је Оерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана