Абас: Спремни да преузмемо контролу над Газом, али као део свеобухватног рјешења

ГС-Агенције
Абас: Спремни да преузмемо контролу над Газом, али као део свеобухватног рјешења

Тридесет пети дан сукоба Израела и Хамаса. Израелска војска је саопштила да је гађала циљеве у Сирији као одговор на напад дроном на школу у израелском граду Еилату. ИДФ тврди да су копнене јединице убиле неколико оперативаца Хамаса, укључујући припаднике елитних снага који су учествовали у нападу на Израел 7. октобра.

Абас: Спремни да преузмемо контролу над Газом, али као део свеобухватног рјешења

Предсједник Палестинске управе Махмуд Абас поновио је данас да је то тијело спремно да поново преузме контролу над Појасом Газе након рата Израела и Хамаса, али је поручио да ће то прихватити само у оквиру свеобухватног политичког решења које укључује палестинску државу у границама из 1967. године, са Источним Јерусалимом као престоницом.

У говору поводом 19. годишњице смрти палестинског лидера Јасера ​​Арафата, Абас је позива на очување Арафатовог наслеђа и заштиту Палестинске ослободилачке организације као јединог легитимног представника палестинског народа, преноси "Тајмс оф Израел".

Абас је такође позвао на одржавање међународне мировне конференције како би се дале "међународне гаранције" и распоред за окончање израелске окупације палестинских територија.

Он је одбацио могућност да Израел поново окупира Појас Газе или да Палестинци из те енклаве или са Западне обале буду протјерани у другој "накби", што се односи на расељавање Палестинаца са територије Израела након израелског рата за независност 1948.

Израел је раније саопштио да намјерава да задржи безбједносну контролу над Газом на неодређено вријеме када заврши војни поход против милитантне групе Хамас која је на власти у тој палестинској енклави, али да не намјерава да је поново окупира.

ИДФ: Убијено неколико команданата Хамаса

Израелски војници убили су неколико команданата палестинског Хамаса који су били умијешани у напад на израелску територију 7. октобра, саопштиле су данас Одбрамбене снаге Израела /ИДФ/.

У објави ИДФ-а на "Телеграму" наводи се да су убијени бројни милитанти Хамасове елитне јединице "Нухба" који су учествовали у том нападу.

ИДФ истиче да су међу убијенима команданти Ахмед Муса и Омар ел Хинди, који су били на положају у западној Џабалији, пренио је "Спутњик".

СЗО: Бомбардована болница Ал Шифа, ван функције 20 болница у Појасу Газе

Свјетска здравствена организација (СЗО) је саопштила данас да је болница Ал Шифа у Гази бомбардована и додала да је сада 20 болница у тој Појасу Газе у потпуности ван функције.

"Немам детаље о Ал Шифи, али знамо да је бомбардована", рекла је портпаролка СЗО Маргарет Харис и додала да се на лицу мјесто одвија "интензивно насиље", преноси Ал Џазира.

Палестинске власти су навеле да је једна особа страдала, а да је неколико рањених, преноси Гардијан.

Постоје извјештаји о интензивним борбама израелских снага са борцима Хамаса у близини болнице Ал Шифа, а на друштвеним мрежама су се појавили видео-снимци на којима се наводно виде повређени у болници Ал Шифа, у коју су се склонили многи становници Газе.

"Ово је чекаоница испод које су се склонила интерно расељена лица", рекао је директор болнице Медхат Абас за ЦНН.

Израелска војска (ИДФ) оптужује палестинску милитантну групу Хамас да крије своје борце по болницама и да користи болнички комплекс Ал Шифа као свој главни командни центар.

Израелска војска је такође допрла до болнице Рантиси, у предграђу Ал Наср, и опколила је, преноси "Тајмс оф Израел".

Ердоган: Нетањаху ће платити цијену за поступке Израела

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган упозорио је да ће премијер Израела Бењамин Нетањаху на крају платити цијену за оно што је назвао "израелским масакрима у Гази", јавила је турска новинска агенција Анадолија.

Турски лидер истакао је у обраћању новинарима у свом предсједничком авиону да је тренутно између 60 и 70 одсто Израелаца против Нетањахуа и да ће се ситуација само погоршавати за израелског премијера.

Ердоган сматра да палестинском Хамасу није у интересу да држи цивиле као таоце и да је та група спремна да их ослободи, али да морају бити ослобођени и Палестинци који су затворени у Израелу, пренијела је "Раша тудеј".

Он је говорио и о Самиту Организације за исламску сарадњу, који ће се одржати у Ријаду у недјељу, 12. новембра, инсистирајући да ће одлуке које ће се донијети током тог самита бити "веома велики корак ка заустављању израелског угњетавања Палестинаца".

Матарела: Двије државе једино рјешење за сукоб Израела и Хамаса

 Предсједник Италије Серђо Матарела изјавио је данас да је дводржавно рјешење једино рјешење за сукоб између Израела и палестинске милитантне групе Хамас.

"Убијеђен сам да је једино рјешење које ће довести до стабилности и мира рјешење о два народа и две државе", рекао је Матарела на конференцији за медије са предсједником Узбекистана Шавкатом Мирзијојевим у Ташкенту, преноси АНСА.

Он је додао да Италија већ дуго подржава међународне напоре да се из кризе изађе дводржавним решењем.

Говорећи о руско-украјинском рату, Матарела је поручио да нико не жели да понизи Русију због инвазије на Украјину, али је нагласио да се ниједан спор не може ријешити нападом на сусједа.

"Оно што је Русија урадила је озбиљна грешка која враћа вријеме уназад", рекао је италијански предсједник.

Додао је да Италија охрабрује све покушаје посредовања који су у току и који поштују територијални интегритет Украјине.

Израелска војска током ноћи ухапсила 41 Палестинца на Западној обали

Израелска војска (ИДФ)  је саопштила да су њене трупе током ноћи у акцијама широм окупиране Западне обале ухапсили 41 Палестинца, који су се, како наводе, налазили на потјерницама, укључујуćи 14 припадника Хамаса.

ИДФ је навела да је војска срушила куће два Палестинца у Хеброну, оптужених за убиство Израелца у нападу током августа, преноси Тајмс оф Израел.

Од 7. октобра, према саопштењу војске 1.540 Палестинаца је ухапшено широм окупиране Западне обале, укључујући више од 930, како се тврди, повезаних са Хамасом.

Према Министарству здравља Палестинске управе, најмање 176 Палестинаца на Западној обали убиле су израелске снаге, а у неким случајевима и досељеници, од 7. октобра, када је Хамас из Газе извршио напад на израелску територију.

Шеф иранске дипломатије: Ширење рата Израела и Хамаса је неизбјежно

Ирански министар спољних послова Хосеин Амир-Абдолахијан рекао је свом катарском колеги шеику Мохамеду бин Абдулрахману ал Танију, према наводима иранских медија, да је ширење рата између Израела и Хамаса "неизбјежно".

"Због повећања интензитета рата против цивилног становништва у Гази, проширење обима рата постало је неизбежно", рекао је Амир-Абдолахијан у телефонском разговору у четвртак, преноси иранска телевизија Прес.     

Иран и терористичке групе које подржава у Либану, Јемену, Сирији и Ираку прете регионалним сукобом од почетка рата између Израела и Хамаса у Појасу Газе, наводи Ројтерс.

САД су послале двије групе носача авиона и подморницу на нуклеарни погон у регион Блиског истока у покушају да одврате Техеран.     

ИДФ: Убијено неколико истакнутих команданата Хамаса

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) тврде да су копнене јединице убиле неколико оперативаца Хамаса, укључујући припаднике елитних снага "Нухбе" који су учествовали у нападу на Израел 7. октобра.

Операције су изведене на основу обавештајних информација које је војницима дала агенција Шин бет.

ИДФ је саопштио да су израелске трупе убиле Ахмеда Мусу и Амра Алхандија.

Како тврде, Муса је био један од команданата Хамаса који је предводио напад на базу "Зиким", оближњи кибуц и још један војни објекат у тој области.

ИДФ каже да су трупе убиле и Мухамеда Кахлута, шефа такозване снајперске групе Хамаса.

Нетанјаху: Израел не жели да освоји, окупира и управља Газом

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху каже да Израел не настоји да освоји, окупира или управља Газом након рата против Хамаса, али да ће бити потребна "кредибилна сила" да уђе на палестинску територију како би се спречило појављивање нових пријетњи по Израел.

"Ми не желимо да освојимо Газу, не желимо да окупирамо Газу и не желимо да управљамо Газом", рекао је у четвртак израелски премијер у интервјуу за Фокс њуз.

Нетанјаху је сугерисао да ћа на тој територији морати да се формира цивилна влада, али и да ће се Израел побринути да се напади Хамаса од 7. октобра не понове.

Бајден упозорен да су Арапи бјесни због подршке САД Израелу

Администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена примила је оштра упозорења од америчких дипломата у арапским земљама да снажна подршка САД израелској војној кампањи у Гази доводи до растућег беса арапске јавности према Вашингтону, објавио је Си-Ен-Ен.

Америчке дипломате су изразиле дубоку забринутост због растућег беса према САД након што је Вашингтон подржао право Израела да се брани после Хамасовог напада на јужни Израел.

У депеши америчке амбасаде у Оману наведено је да се снажна америчка подршка акцијама Израела у Гази доживљава као саучествовање САД у ономе што се сматра могућим ратним злочинима

Израелска војска извела нападе на Сирију

Израелска војска је саопштила да је извела нападе на Сирију као одговор на напад дроном на школу у најјужнијем израелском граду Еилату.

У саопштењу Израелских одбрамбених снага наведено је да је циљана организација која је лансирала дрон, без прецизирања ко стоји иза напада, одакле је дрон полетео и шта је израелска војска погодила у Сирији.

"Сиријски режим је у потпуности одговоран за све терористичке активности које се изводе са сиријске територије. Израел ће оштро одговорити на сваки покушај наношења штете државној територији", пише у саопштењу.

Израел је у последњих месец дана неколико пута бомбардовао циљеве у Сирији, због чега су два главна аеродрома у тој земљи била затворена у више наврата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана