МКЦ предао Египту другу групу талаца које је Хамас држао у Гази

ГС/Агенције
МКЦ предао Египту другу групу талаца које је Хамас држао у Гази

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА -Педесети дан сукоба израелске војске и Хамаса. Хамас јесаопштио да је његово наоружано крило предало Међународном Црвеном крсту 13 израелских талаца и седам страних држављана, јавља Ројтерс, након чега су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да је Међународни Црвени крст предао Египту другу групу талаца које је Хамас држао у Гази.

МКЦ предао Египту другу групу талаца које је Хамас држао у Гази

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да је Међународни Црвени крст предао Египту другу групу талаца које је Хамас држао у Гази.

Наводи се да је, према информацијама достављеним израелској војсци, међу таоцима 13 Израелаца и четири Тајланђанина, пренео је "Тајмс оф Израел".

Конвој са таоцима упутиће се ка прелазу Керем Шалом, гдје ће израелски званичници провјерити списак имена.

Представници ИДФ редовно обавјештавају њихове породице, додаје се у саопштењу.

Верује се да је већина израелских талаца отета из кибуца Беери.

Хaмас предао МЦК 13 израелских талаца и седам страних држављана

Хамас је данас саопштио да је његово наоружано крило предало Међународном Црвеном крсту 13 израелских талаца и седам страних држављана, јавља Ројтерс.

Предвиђено је да таоци буду доведени на египатски гранични прелаз Рафа да би били предати израелским званичницима, који ће их увести у земљу преко споредног улаза на прелазу Керем Шалом, пренио је "Тајмс оф Израел".

Хагари: Остварен значајан напредак да се вечерас ослободе таоци из Газе

Портпарол израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари изјавио је данас да постоји значајан напредак у настојањима да се вечерас ослободе таоци из Појаса Газе, након што је Хамас одложио њихово ослобађање.

-Напори да вратимо таоце су наша морална и етичка дужност. Одлучни смо да то испунимо на било који начин - рекао је Хагари на конференцији за новинаре, пренио је "Тајмс оф Израел".

Према његовим ријечима, ако се нешто догоди породице и јавност ће бити обавијештени, али је потребно стрпљење.       

-Постоји значајан напредак - додао је он.

Хагари је казао да "ништа није коначно док се заправо не догоди", јер Израел индиректно преговара са "злом терористичком групом".

-Вратићемо таоце на било који начин, кроз договор или кроз наредне фазе рата - истакао је он.

Хагари је навео да ако договор не буде испуњен, Израел ће се вратити борби.

Хамас захвалио Египту и Катару за наставак привременог споразума са Израелом

Хамас је данас саопштио да цијени напоре Катара и Египта да обезбиједе наставак привременог споразума о примирју између те групе и Израела.

Хамас је у саопштењу навео да су египатска и катарска страна потврдиле посвећеност Израела свим одредбама и условима споразума, пренио је Ројтерс.

Раније данас, Хамас је одлучио да одложи другу рунду ослобађања талаца у оквиру споразума о примирју док Израел не дозволи камионима са хуманитарном помоћи да уђу на сјевер Газе.

Катар: Вечерас ће бити пуштено осморо израелске дjеце и пет жена из Газе

Осморо израелске дjеце и пет израелских жена ускоро ће бити пуштени из Газе, изјавио је данас портпарол катарског Министарства спољних послова Маџед ал-Ансари.

-Поред њих биће ослобођено и седам страних држављана који су држани као таоци у Гази - додао је ал-Ансари, пренио је "Тајмс оф Израел".

Палестински затвореници које ће Израел ослободити у овој фази су 33 малољетна лица и шест жена, саопштио је портпарол катарског Министарства спољних послова.

-Захвални смо нашим посредничким партнерима - Египту и Сједињеним Америчким Државама, за заједничке напоре који су уклонили препреке у спровођењу услова споразума за данас - додао је ал-Ансари.

Катар: Након застоја, вечерас ће бити ослобођено 13 Израелаца и седам странаца

Послijе неколико сати одлагања, Катар, кључни посредник у споразуму о таоцима, потврдио је да ће 13 Израелаца и седам странаца бити ослобођени из заточеништва у Гази "вечерас".

Хамас је, такође, потврдио да ће бити настављено ослобађање, пренио је "Тајмс оф Израел".

Израелски званичник је раније изјавио да је Израел "опрезно оптимистичан" да су проблеми рijешени и да ће се ослобађање друге групе талаца десити вечерас.

Он је то изјавио након египатског извјештаја у којем се тврди да су несугласице риjешене и да се очекује да ће се ускоро кренути са реализацијом договора.

У саопштењу, Канцеларије израелског премијера Бењамина Нетанијахуа потврђено је да је он управо одржао "ситуациону процјену" са свим шефовима безбједности "како би осигурао да друга фаза ослобађања протекне како је договорено".

Палестински милитанти убили двојицу наводних доушника

Палестински милитанти у избјегличком кампу Тулкарем на Западној обали пуцали су данас и убили двојицу наводних доушника, саопштили су палестински званичници.

Окупљени су затим шутирали крваве лешеве и вукли их кроз уличице прије него што су покушали да их вежу за електрични стуб, пренио је АП.

Сцене, које су подијељене на друштвеним мрежама, подсјећају на хаос на окупираној Западној обали током двије палестинске побуне против израелске власти које су избиле 1987. односно 2000. године и трајале су неколико година.   

Током тих периода појачаних сукоба, било је честих убистава наводних доушника, чија су тијела била повремено изложена у јавности.

Израелски војни напади, напади досељеника и палестинска милитантност на Западној обали порасли су откако је Израел покренуо своју офанзиву у Гази као одговор на напад Хамаса 7. октобра на југ Израела.

Више од 230 Палестинаца убијено је у израелској ватри на Западној обали само у протеклих седам недјеља, већина њих током напада израелске војске.

Палестински безбедносни официр рекао је да је локална милитантна група у кампу, у сјеверном граду Тулкарему, оптужила двојицу Палестинаца да су помогли израелским безбједносним снагама да гађају групу милитаната у великом војном нападу у којем су 6. новембра убијена три кључна човјека.

Двојица наводних доушника су имали око 20, односно 30 година, а један је био из кампа, рекао је полицајац, који је говорио под условом да не буде именован јер није имао овлашћење да разговара са медијима.

Други палестински званичник, који је желио да остане анониман из истог разлога, потврдио је да су палестинске безбедносне снаге биле свјесне инцидента.

Канцеларија јавног тужиоца саопштила је да ће у наредним данима имати детаље о полицијској истрази о убиствима.      

Локална милитантна група повезана са Бригадом мученика Ал Аксе, наоружаним огранком секуларне националистичке партије Фатах, објавила је загонетну изјаву непосредно након што је објављено да су двојица мушкараца убијена.

-"Нисмо ми наштетили њима, већ су они себи нанијели штету -навели су они.      

Начелник ИДФ: Израел ће наставити да напада Хамас након завршетка примирја

Израелска војска (ИДФ) наставиће да напада Хамас у Појасу газе након што се заврши привремени прекид ватре, изјавио је вечерас начелник генералштаба израелске војске Херци Халеви.

Халеви је рекао да ИДФ неће прекинути да се бори док се сви таоци не врате кућама, пренио је "Џерузалем пост".

-Имамо моралну обавезу да све их вратимо кућама -рекао је он.

Халеви је рекао да израелска војска користи четвородневно примирје у Гази да се "боље припреми" уочи наставка борби.

-Такође, одмарамо се. Наставићемо са брзим демонтирањем Хамаса и маневрима у Појасу Газе, а такође ћемо наметнути јак притисак да се врате таоци. Имамо дужност да се боримо и ризикујемо своје животе, како би се таоци вратили да живе безбједно у Израелу -поручио је Халеви.

Хамас одгодио ослобађање друге групе талаца

Наоружано крило палестинске милитантне групе Хамас одлучило је да одгоди други круг ослобађања талаца док се, како кажу, Израел не посвети томе да камиони са хуманитарном помоћи уђу у сјеверни дио Газе.

Хамасове бригаде "Ал-Касам" саопштиле су да ће ослобађање талаца бити одгођено ако се Израел не буде придржавао договорених услова за ослобађање палестинских затвореника.

Хамас је јуче ослободио 24 таоца, а Израел 30 палестинских затвореника.

Амбасада: Иран је омогућио ослобађање 10 тајландских талаца из Газе

Иран је омогућио ослобађање 10 тајландских талаца из Газе у петак, дајући листу имена палестинској милитантној групи Хамас, након што је од Тајланда добио захтјев да то учини, саопштила је данас иранска амбасада у Бангкоку.

Како се наводи у саопштењу, министарство спољних послова и предсједник парламента у Бангкоку затражили су од Техерана да Хамасу проследи захтјев за ослобађање 10 тајландских талаца.

„Овај захтјев је Хамас прихватио и 10 тајландских талаца је ослобођено након ступања на снагу прекида ватре“, наводи се у саопштењу амбасаде на друштвеним мрежама, преноси Ројтерс.

Хамас је јуче, послије 49 дана, ослободио 13 израелских талаца, од којих неки имају двојно држављанство, као и десет држављана Тајланда и једног Филипинца. 

С друге стране, Израел је ослободио из затвора 39 палестинских жена и малољетника.

Авион руског Министарства за ванредне ситуације доставио је у Египат 15 тона хуманитарне помоћи за становништво Појаса Газе.

ИДФ: Оборен пројектил земља-ваздух испаљен из Либана

Израелска војска саопштила је да је противваздушна одбрана оборила навођени пројектил земља-ваздух испаљен из Либана на беспилотну војну летјелицу и одговорила на напад гађајући локације Хезболаха.

Израел је, у складу са споразумом, пропустио у Појас Газе осам цистерни са горивом и гасом.

Затворска управа Израела добила је списак са именима 42 заробљена Палестинца који би данас требало да буду ослобођени према споразуму о примирју, објавили су израелски медији.

Израелска војска наставља испитивање директора болнице Ал Шифа

Службеници израелске обавештајне службе настављају испитивање Мухамеда Абу Салмија, директора болнице Ал-Шифа која се налази у Појасу Газе, како би добили информације о инфраструктури палестинског милитантног покрета Хамас на локацији те медицинске установе, саопштила је израелска војска.

-Тренутно настављамо његово испитивање због чињенице да је шеф болнице која је заиста била на врху читаве терористичке мреже - изјавио је данас портпарол израелске војске Дорон Спиелман, преноси Ал Џазира.

Он је правдао потез Израела да ухапси директора болнице и рекао да је он морао да зна шта се у тој установи дешавало, додајући да војска има видео снимак талаца које држи Хамас, а које су снимиле камере за видео надзор у болници Ал Шифа.

Израелска војска спроводи операцију чишћења болнице Ал-Шифа од прошле недјеље и тврди да испод ње постоје неколико подземних комплекса и тунел, гдје су се милитанти крили и држали таоце киднаповане у нападу на Израел 7. октобра.

Израелске власти су саопштиле 23. новембра да је директор болнице Ал Шифа у Гази приведен и предат служби безбједности Шин Бет на испитивање, након што су, како тврде, добили доказе да је та медицинска установа командни центар Хамаса.

Израелска војска оборила пројектил лансиран из Либана

Израелска војска саопштила је да је противваздушна одбрана оборила навођени пројектил земља-ваздух испаљен из Либана на беспилотну војну летјелицу (УАВ) и одговорила на напад гађајући локације Хезболаха.

Становници сјеверног Израела пријавили су да су чули гласне експлозије, преноси Тајмс оф Израел.

Беспилотна летјелица није оштећена и "наставила је своју мисију", тврде Израелске обрамбене снаге у јутрошњем сапштењу.

Додаје се да пројектил није прешао у израелски ваздушни простор.

Другог дана примирја очекује се ослобађање 13 израелских талаца

Другог дана примирја Израел чека да Хамас ослободи следећу групу талаца које држи у Гази.

Након што је Хамас јуче, послије 49 дана, ослободио 13 израелских талаца, мајки и њихове мале дјеце и старијих жена, Израелци се припремају за ослобађање друге групе од 13 талаца, које се очекује касније данас.

Ослобађање талаца је дио споразума о привременом примирју који је ступио на снагу у петак у 7 сати.

С друге стране, Израел је ослободио из затвора 39 палестинских жена и малољетне дјеце.

Споразум о привременом примирју између Израела и Хамаса укључује четвородневну паузу у борбама, прву након седам недјеља сукоба који су почели 7. октобра нападом Хамаса на израелску територију, и ослобађање укупно око 50 израелских талаца у групама од отприлике десетак дневно, преноси Тајмс оф Израел.

Четвородневно примирје потенцијално може бити продужено за један дан за сваку групу од још 10 талаца које ослободи Хамас, саопштиле су израелске власти.

Као дио одвојеног споразума Хамас је у петак ослободио 11 страних држављана - 10 Тајланђана и једног Филипинца, који су такође отети током напада 7. октобра.

Израел је у петак увече добио списак талаца који би требало да буду ослобођени данас, саопштила је канцеларија премијера Бењамина Нетањахуа.

Како сазнаје израелски Канал 12, на листи је поново 13 имена, али је на њој сада више дјеце, док је међу ослобођенима у петак само четворо деце.

Хамас и друге палестинске милитантне фракције отеле су у нападу 7. октобра око 240 људи, међу њима око 40 дјеце.

Најмање 60 камиона помоћи ушло је јуче у Газу, а 130.000 литара горива ће бити испоручено сваког дана примирја у палестинску енклаву, што је такође дио споразума  које су постигли Израел и Хамас уз посредовање Катара.

УН: У Појас Газе стигао највећи хуманитарни конвој од 7. октобра

Уједињене нације саопштиле су да је 137 камиона са хуманитарном робом истоварено у Појасу Газе, што је највећи конвој са хуманитарном помоћи који је стигао у ту палестинску енклаву од почетка сукоба 7. октобра.

Канцеларија УН за координацију хуманитарних послова саопштила је у петак увече да је током примирја које је на снази од петка ујутро УН успео да повећа испоруку хуманитарне помоћи у Газу.

Наведено је да је у петак у Појас Газе испоручено 129.000 литара горива и четири камиона гаса.

-Стотине хиљада људи добило је помоћ у храни, води, медицинским потрепштинама и другим хуманитарним стварима од суштинског значаја - наведено је у саопштењу.

Како се додаје, 21 пацијент у критичном стању евакуисан је са сјевера Појаса Газе.

За сада није познато гдје су ти пацијенти евакуисани, преноси Си-Ен-Ен.

Уједињене нације поздравиле су ослобађање 24 таоца из Појаса Газе и поново позвале на "хитно и безусловно ослобађање свих талаца".

Израел је добио списак талаца које би Хамас требало да ослободи данас

Израел је добио списак талаца које би Хамас требало да ослободи данас, другог дана примирја, саопштио је кабинет израелског премијера Бењамина Нетанијахуа.

Како се наводи у саопштењу, израелски безбједносни званичници обавијестили су породице талаца након прегледа списка, преноси Тајмс оф Израел.

Израелски Канал 12 јавља да се на новој листи налази 13 особа, исто колико и јуче, али да је на новој листи више дјеце.

Хамас је у петак ослободио 13 Израелаца, од којих четворо дјеце.

Укупно је Хамас јуче ослободио 24 таоца, међу којима 10 држављана Тајланда и једног Филипинца.

Израел је потом ослободио 39 палестинских затвореника.

Још 100 Руса евакуисаних из Газе вратило се у домовину

Специјалним летом руског Министарства за ванредне ситуације у Русију је стигло још 100 руских држављана и чланова њихових породица евакуисаних из Газе, јавио је ТАСС.

Авион Ил-76 са групом од 100 руских држављана и чланова њихових породица који су претходног дана евакуисани из Газе слетио је у Москву.

Ово је осми специјални лет којим се Руси враћају кући.

Специјални авиони руског Министарства за ванредне ситуације превезли су у Русију укупно 756 људи из Појаса Газе.

Санчез: Шпанија осуђује "неселективно убијање у Гази“

Шпански премијер Педро Санчез осудио је данас током посете граници Појаса Газе "неселективно убијање Палестинаца", изазвавши љутити одговор Израела који тврди да такве изјаве дају подстицај тероризму.

Током обиласка са белгијским премијером Александером Де Кроом прелаза Рафа који контролише Египат, Санчез је такође позвао на трајни хуманитарни прекид ватре у Гази „како би се преокренула катастрофална ситуација кроз коју пролазе људи у Појасу Газе”.

-Неселективно убијање недужних цивила, укључујући хиљаде дјечака и дјевојчица, потпуно је неприхватљиво - рекао је он, преноси Ројтерс.

Израелски министар спољних послова Ели Коен је оптужио Санчеза и Де Кроа за "лажне тврдње" које "дају подстицај тероризму" и рекао да је позвао амбасадоре Шпаније и Белгије да појасне коментаре.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху се такође огласио, рекавши да два европска лидера нису успела да укажу на злочине против човјечности које су починили палестински милитанти Хамаса.

-Нетанијаху најоштрије осуђује примједбе белгијског и шпанског премијера да не сносе пуну одговорност за злочине против човјечности које је починио Хамас, који је масакрирао наше грађане и који Палестинце користи као живи штит - саопштено је из канцеларије премијера.

Двојица европских премијера оштро су осудила нападе Хамаса 7. октобра, али су такође били најгласнији лидери ЕУ у погледу потребе за прекидом ватре и поштовањем људских права у Гази.

Убрзо након Нетанијахуових коментара, шпански министар спољних послова Хосе Мануел Албарес је у видео изјави рекао да су "оптужбе израелске владе лажне и неприхватљиве''.

-Ми их категорички одбацујемо - поручио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана