Звечан и у тешким данима жељно ишчекује финале Ролан Гароса и наступ Нолета

ГС
Звечан и у тешким данима жељно ишчекује финале Ролан Гароса и наступ Нолета

ЗВЕЧАН - Звечан је прије десетак дана доспио у жижу свјетске јавности послије инцидената изазваних упадом специјалне јединице тзв. Косовске полиције у општинску зграду, и протеста грађана који се већ данима одржавају тим поводом, а мање је познат податак да овај градић на сјеверу Косова има своје мјесто на свјетској мапи по нечему што је понос сваког Звечанца - а то је најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић.

Ђоковић, који је и почасни грађанин општине Звечан, коријене вуче управо из овог мјеста, а у кући гдје су некада живјели његов дједа Владимир и отац Срђан, сада живи Луција Станишић, жена која је свој живот посветила спорту, нарочито дјеци школског узраста.

Мала једноспратна кућа са прелијепим двориштем препуним ружа, уређеним травњаком и младим боровима, симбол је Звечана, а на улазу тик уз дворишну капију мали билборд посвећен Новаку Ђоковићу, који је управо Луција поставила са натписом „Ноле волимо те, ти си наш понос”.

У разговору за Косово онлајн Луција, која са љубављу прича о породици Ђоковић, каже да је билборд постављен као поносно дјело и сјећање на неправду која је нанијета Ђоковићу прије годину и по дана у Аустралији, када му је забрањено да учествује на турниру.

- Ово је кућа у којој су рођени и живели Новакови отац, стриц, тетка, баба, деда, прабаба. Када су се преселили у Београд ми смо дошли овде да живимо и драго ми је и поносна сам што сам део те приче. Могу да потврдим да су ти људи и те како хумани и да су заслужили овакав успех, знајући колико је био тежак Новаков пут до светског играча број један, јер су се они највише жртвовали - каже Станишићева.

Она истиче да је и сам Новак радо долазио овдје и да и данас Ноле истиче своје поријекло са поносом.

- Новак је са својим родитељима и својом браћом овде пар пута као мали долазио у Звечан, а сами сте сведоци да увек помиње свој Звечан, поштујући родно место свог оца и своје корене, а када поштујете свог оца и корене онда ће успех доћи на најбољи начин. Новак није само светски број један у тенису већ и у људскости и човечности, а то је доказао и својим играчким талентом, али и својим хуманитарним радом, који зна да усрећи многу децу без обзира на веру и нацију, јер је они текако светски број један и као човек - наставља Луција.

Каже да јој је изузетно драго што Звечан заузима посебно мјесто у срцима свих чланова породице Ђоковић.

- Видите колико Ноле са великим поносом, то се осећа у њему, у Срђану у читавој породици, колико су они поносни одакле потичу, а то је важно за породицу и за човека без обзира на то чиме се бавите. И сами видите кроз сва дешавања да ко не заборавља своје корене итекако је успешан и њему се отварају путеви. Величина породице Ђоковић се огледа у томе да увек са задовољством и поносом помињу Звечан, ову улицу и ову кућу и били су изузетно срећни када су видели овај билборд који сам овде поставила када је Ноле трпео неправду у Аустралији - пренијела нам је Луција.

 

 

Према њеним ријечима Нолетов позитивни пркос и карактер је оно што је његова црта коју вуче управо из свог звечанског коријена.

- Звечанско у Новаку Ђоковићу је баш то што издржава све, не бих рекла инат, већ позитиван карактер који носи његов отац Срђан, а и Новак је наследио то позитивно, тај спортски карактер да увек треба ићи напред, борити се, а видимо колико успева у тој својој борби, карактеру, као карактеру читаве породице Ђоковић - оцјењује она.

Недалеко од породичне куће Ђоковића је и тениски терен који је управо Новак посјетио 2008. године и свечано га отворио. Подно звечанске тврђаве вриједно раде малишани узраста до 10 година под будним оком тренера Владете Вуловића.

- Тениски клуб постоји од 2007 године, радимо са децом млађег узраста уз бројне финансијке потешкоће. Ова деца су оно што ме инспирише упркос свему. Боримо се да заједно са њима достигнемо успехе Новака Ђоковића. Талента има али као за све у животу предстоји тежак рад и посвећеност - каже Вуловић.

Дјеца су пред камером показала свој таленат, жељу за доказивањем и стид у изјавама, али једна жеља веже све њихове реченице. Они здушно желе да угосте Новака, да са њим одиграју меч и да их он обрадује побједом у сутрашњем финалу.

- Волим да играм тенис због Новака Ђоковића, када бих га видјео рекао бих му да га волим - рекао је Душан за кога многи тврде да има изузетан таленат.

Елена каже да ће Ђоковић након победе у финалу бити поново број један у светском тенису.

- Свиђа ми се овај спорт. Када би упознала Новака волела бих да одиграм меч са њим и желим да сутра победи у финалу - истиче она.

Петра је рекла да је обрадовала Новака порука са Ролан Гароса.

- Било ми је много драго када је Ђоковић поздравио цео Звечан, волела бих да дође некад да нас гледа и да одигра неки турнир са нама - поносно каже Петра.

Новинари су покушали да збуне малишане са питањем шта ако Ноле не буде први, али се нису предали.

- Ђоковић ређа победе, победио је Алкараза и када сутра победи у финалу биће опет најбољи на свету - рекла је десетогодишња дјевојчица, док је њена другарица добацила “Ми му желимо да буде најбољи тенисер света до краја живота”.

Иза камера ово су дјеца која само желе игру и радост, њихови родитељи нормалан живот за њих и будућност у којој ће досањати своје снове.

Испред општине Звечан и даље трају протести, људи у групама окупљени испред металне ограде и војника Кфора, већ праве планове да са овог места сутра дају подршку Новаку Ђоковићу и да верују ће се недељно поподне завршити прославом победе и новом грен слем титулом, која ће Нолету обезбиједити мјесто на врху листе највећих свих времена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана