Зуроф: Посјета Јасеновцу није политичко, већ људско питање

Танјуг
Зуроф: Посјета Јасеновцу није политичко, већ људско питање

БЕОГРАД - Директор за источноевропске послове центра „Симон Визентал“ Ефраим Зуроф упозорио је, коментаришући забрану предсједнику Србије Александру Вучићу да приватно посјети Јасеновац, да такве одлуке могу само да повећају тензије између Србије и Хрватске и нагласио да је посјета Јасеновцу људско, а не политичко питање.

-Овакве одлуке могу само да повећају тензије између Србије и Хрватске. А с обзиром на тренутну ситуацију, односи двије земље нису добри. Не желимо да се такви односи погоршају, напротив, желимо да односи Београда и Загреба буду бољи. Забрана посјете Вучићеву само погоршава ствари - рекао је Зуроф за „Блиц“.
Он је оцијенио да, с обзиром на тренутну ситуацију, односи двије земље нису добри.

-Не желимо да се такви односи погоршају, напротив, желимо да односи Београда и Загреба буду бољи - поручио је Зуроф.

На питање да ли догађаје, попут посјете Јасеновцу, треба заштитити од свакодневних политичких дешавања, Зуроф је рекао да се „не жели да се посјета Јасеновцу претвори у политичко питање и предмет политичких разлика“.

-То је прије свега људско питање, а додао бих и питање људских права, да се дозволи људима који су страдали и чији су најмилији тамо умрли да посјете Јасеновац.

Дозволити људима да покажу поштовање према члановима породице заиста је питање људских права - рекао је Зуроф.

Он је истакао да је Вучић унук жртве која је убијена у Јасеновцу и оцијенио да је незамисливо забранити представнику Срба да посјети мјесто страдања његових сународника.

Упитан да прокоментарише то што је Влада Хрватске на крају дозволила Вучићеву посјету под два услова - да се најави званичним дипломатским каналима и да се не догоди прије јесени, Зуроф је указао на то да је Вучић већ два пута тражио да посјети Јасновац, а одбијен је.

-Ни трећи пут му није било дозвољено. Видјећемо шта ће бити овог пута, можда ће се власти из Хрватске предомислити и дозволити посјету у најскорије вријеме - навео је Зуроф.

Говорећи о лицитирању са жртвама, Зуроф је оцијенио да је нечувено претварати тако страшан злочин у политички фудбал и прекрајати историју и потпуно искривљавати број жртава.

-Како неки Хрвати могу да кажу да за вријеме Другог светског рата Јасеновац није био концентрациони логор? То једноставно није тачно. То су лажи. Јасеновац је био мјесто једне од највећих трагедија. Био је то један од најважнијих концентрационих логора у Европи, који је добио надимак ''Аушвиц на Балкану'', а не неко мало мјесто где се готово ништа није дешавало. Било је то мјесто велике трагедије за људе из цијеле Југославије - поручио је Зуроф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана