Зорана Михајловић: Укоријењени партијархат противник родне равноправности

Танјуг
Зорана Михајловић: Укоријењени партијархат противник родне равноправности

БЕОГРАД - Када се неко позива на патријархалне обрасце као аргумент против закона о родној равноправности, забрани дискриминације и истополним заједницама, јасно шаље поруку за шта се залаже, а то изгледа није друштво у којем све грађанке и грађани имају једнаке услове за живот, изјавила је данас потпредсједница Владе и председница Координационог тијела за радну равноправност Зорана Михајловић.

“Управо дубоко укоријењени патријархат значи више од 300 убијених жена у породичном и партнерском насиљу у посљедњих 10 година и више од 450 дјеце које је остало без мајки, мање запослених жена које су и мање плаћене за свој рад, а већински завршавају факултете, отказ с посла јер је остала трудна, немогућност заједничког живота истополних партнера са правом на имовину или заштиту”, рекла је Михајловићева.

Она је, реагујући на критике дијела јавности у вези са доношењем три поменута закона, рекла да када неко активности из надлежности једног министарства назива „блицкригом” шаље поруку да нема намјеру да учествује у дијалогу, јер другу страну одмах сматра непријатељем.

“Али, Србија се мијења. Градимо друштво у којем се његује култура ненасиља, у којем учимо дјецу да поштују једни друге, да емпатија, солидарност и прихватање различитости нису пријетња, него вриједности које доносе бољу будућност за генерације које долазе”, оцијенила је Михајловићева у саопштењу.

Додала је да не разумије како било коме може да смета друштво у којем и жене, као и мушкарци имају једнака права, у којем истополни партнери имају право да насљеђују имовину или буду признати као партнери.

“Зашто некога угрожава апотекарка, професорка, љекарка, а не угоржава их чистачица или домаћица? Када схватимо да сви под овим небеским сводом имамо права на једнаке могућности да живимо, радимо и развијамо се, свима ће нам бити боље”, истакла је Михајловићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана