Зомершу: Не смије се одустати од захтјева за одговорност НАТО за бомбардовање

Срна
Зомершу: Не смије се одустати од захтјева за одговорност НАТО за бомбардовање

БЕОГРАД - Некадашњи уредник у јавном сервису Њемачке Хартмут Зомершу, који је након НАТО агресије на бившу СР Југославију снимио филм о бомбардовању хемијских постројења, рекао је да се не смије одустати од захтјева за одговорност за ратне злочине.

Зомершу, који је предавач на Институту за еколошку историју и регионални развој у Берлину, рекао је за „Вечерње новости“ да би уочи њемачких септембарских парламентарних избора једино било исправно изјаснити се критички према активном учешћу Њемачке у том рату према тадашњој Југославији 1999. године.

Зомершу је навео да је тадашња њемачка влада причала бајке о неопходности спречавања тобожњег етничког чишћења и хуманитарне катастрофе на Косову, којих, како је потом доказано, није ни било, али да та истина, нажалост, није прихваћена на Западу.

Он је навео да се тада војна обавјештајна служба Њемачке послужила лажима и пласирала дезинформације о наводном крвавом грађанском рату између албанске ОВК и српске војске.

Зомершу је рекао да је у конфликту на Косову и Метохији ОВК стално према српској страни слала „„крваве провокације“ да би циљано изазивала реакције оружаних снага тадашње СР Југославије.

Али, додао је, реакције оружаних снага тадашње СР Југославије нипошто не оправдава агресорски рат НАТО-а, нарочито његове бруталне размјере по цјелокупну српску инфраструктуру.

Зомершу, који се посјетом Панчеву увјерио у страховите еколошке посљедице НАТО бомбардовања хемијских постројења, рекао је да је „злочин злочин“, те да је тај деструктивни рат који је НАТО водио под диригентском палицом САД био по врсти и обиму јасно огрешење о законе УН, који се тичу човјекове околине и Женевске конвенције.

Наводећи да се старији људи у Панчеву још живо сјећају како је априла 1941. године њемачки Вермахт са својом дивизијом „Велика Њемачка“ дивљао по Панчеву, хапсио и убијао невине људе, он је додао да су се 1999. године на истом том панчевачком небу и шире појавили поново авиони са њемачким црним крстом.

Он је подсјетио да ни „зелене“ партије у Њемачкој и Европи нису реаговале на еколошку катастрофу од бомбардовања, те оцијенио да, нажалост, историја у Њемачкој бива заборављена кад није пријатна.

Зомершу је рекао да, нажалост, и у Србији наилази на ћутање када је поставио питање о посљедицама по здравље због свих тих хемијских акцидената и бомби са осиромашеним уранијумом.

-Наишао сам на ћутање... Вјероватно из обзира према економским односима са Западом, који су у међувремену настали. Страхујем да ће остати ћутање и у редовима такозваних заштитара човјекове средине и партија зелених широм Европе. Иако је данас јасно да је тај рат вођен без мандата УН, био противан међународном праву - додао је он.

Зомершу је послије НАТО агресије на Југославију предводио екипу која је снимила филм „Бомбе на хемијска постројења“.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана