Злочин над српским жетеоцима никада није расвијетљен

Срна
Злочин над српским жетеоцима никада није расвијетљен

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Прије 25 година, у селу Старо Грацко код Липљана, на свиреп и мучки начин, убијено је 14 жетелаца, док су сакупљали љетину недалеко од својих кућа.

На данашњи дан 1999. године из засједе су убијени и измасакрирани Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Слободан, Миле, Новица и Момир Јанићијевић, Станимир и Боско Декић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепшић.

Најмлађи међу њима, Новица Јанићијевић, имао је само 17 година. Починиоци злочина још су на слободи, а међународно правосуђе на Косову и Метохији затворило је случај.

То је један од највећих злочина на Косову и Метохији од доласка међународних снага.

Злочин се догодио десетак дана по доласку међународних војника. Старо Грацко је било под контролом британских војника Кфора.

Војници Кфора пронашли су на њиви тијела 13 Срба "збијених" поред комбајна, док је 14. тијело пронађено изрешетано мецима из непосредне близине на трактору удаљеном десетак метара.

Британски војници су извршили истрагу и утврдили могуће починиоце међу Албанцима, али за Унмикове истражиоце починиоци су нестали без трага.

Еулекс је након што је преузео случај од Унмика, затворио истрагу због недостатка доказа, иако је у истрази код једног од осумњичених Албанаца, пронађен пиштољ једног од убијених Срба.

Учитељ Зоран Ћирковић прича да тог 23. јула 1999. године ништа није слутило на трагедију.

"Људи су пошли на вршу, да оврше хлебно жито, јер је била ратна година, они су пошли, позвали комшије, било је њих 14, помагали смо једни другима. Предвече су отишли поново и десило се то", каже Ћирковић.

Он сматра да је у питању била нека организација, јер 14 људи не може да убије један човјек.

"Вероватно је то учинила нека маса људи, неки ти терористи, страдало је свих 14, ниједан се није вратио кући. То је било нешто страшно за наше село", присјетио се учитељ.

Он истакао да су мјештани тражили од британског Кфора да обезбјеђује поље, а да су им они рекли да иду слободно да раде, да ће обилазити терен.

Учитељ је испричао да су се напади на Старо Грацко наставили и послије тог немилог догађаја.

"Ми смо и након тога овде имали свакодневне нападе, на пограничним деловима села, пуцали су на куће, рањавали људе, па је био и погром на наше село. Пуцали су са десне стране на село, али, ето, срећом, прошли смо добро", рекао је Ћирковић.

Он је навео да је прије рата у Старом Грацку живјело 530 Срба, а да их је сада 150, исто колико и Албанаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана