Златановић и Кнежевић негирали да су позивали на насилно свргавање предсjедника

Танјуг
Златановић и Кнежевић негирали да су позивали на насилно свргавање предсjедника

БЕОГРАД - Дамјан Кнежевић (34) и Дејан Златановић (51) негирали су данас на почетку суђења у Вишем суду у Београду да су средином фебруара ове године прије и током протеста у главном граду позивали грађане на насилно свргавање предсједника Србије.

Кнежевић и Златановић су изјавили да су прочитали оптужницу, али да је не разумеју и да нису извршили кривично дело које им се ставља на терет.

Поступајући тужилац је прочитао оптужни предлог наводећи да тужилаштво суду даје довољно материјала да ефикасно донесе одлуку и додао да треба да се пошаље порука да ли се политичка слобода може злоупотребљавати.

Одбрана окривљених оспоравала је наводе оптужнице, тврдећи да је ово суђење поклитички процес, те да не постоји оправдана сумња да су окривљени са умисљајем починили кривично дело за које се терете. Браниоци су истакли да бране честите људе, што им олакшава посао и додали да су оптужени били месец и по дана у притвору, а како је навео један од бранилаца, очекују ослобађајућу пресуду.

Кнежевић је негирао оптужбе и рекао да остаје при изјави коју је дао током истраге, али тврдећи да су га пре давања те изјаве у притвору полицајци туклли и малтретирали због чега је против њих поднео кривичну пријаву.

Окривљени тврди да ништа насилно није урадио, као и да није позивао на насиље, те да су његове поједине реченице из оптужнице извучене из контекста, док је , како наводи можда био мало агресивнији током протеста, јер су му тада јавили да полиција претреса његов стан у ком су тада били његова супруга и деветомесечна беба.

Како тврди Кнежевић, намера им је била да помогну Србима са КиМ, који су дошли у Београд на протест, а хтели су, како је рекао, да предају захтеве Скупштини Србије са циљем да се спречи прихватање француско-немачког споразума, а у супротном да траже оставку председника.

Златановић са друге стране тврди да је на протесту био као новинар "Србининфа" и да је извештавао са протеста, као и да је он био медијски покровитељ тог скупа, а не организатор, те да је ухапшен као новинар на задатку. Окривљени је тврдио такође да је претрпео насиље од полицајаца и да су му без дозволе проверавали службени телефон. Суђење пратио већи број грађана, међу којима је био и лидер "Двери" Бошко Обрадовић.

Следеће суђење заказано је за 9. јун за када су позвани сведоци. Више јавно тужилаштво у Београду оптужним предлогом терети окривљене за кривично дело позивање на насилну промену уставног уређења у саизвршилаштву. У оптужном предлогу тужилаштво је суду предложило да Кнежевића осуди на казну од годину и по дана затвора, а Златановића на годину дана затвора.

Оптужени су одлуком Апелационог суда 6. априла пуштени из притвора да се бране са слободе. Како је тужилаштво прецизирало, постоји оправдана сумња да су Кнежевић и Златановић од 12. до 15. фебруара са умишљајем извршили кривично дело, тако што су у више наврата позивали грађане на насиље и нереде у циљу свргавања председника Србије Александра Вучића са те функције, путем Телеграм канала "Народне патроле“ и Yоутубе канала "Србининфо“.

Тако је 12. фебруара у емисији на Yоутубе каналу "Србининфо“ Кнежевић рекао: И да кренемо у рушење како свих ових споразума, тако и режима Александра Вучића...". На питање Дејана З. да ли се режим Александра Вучића може променити мирним путем, Дамјан К. је одговорио: "... ја лично мислим да Александар Вучић неће пасти мирним путем". Потом је Кнежевић 14. фебруара на Телеграм каналу "Народне патроле“ у видео запису позвао да се силом свргне председник Републике речима:

"Браћо и сестре, позвали смо вас на Сретење од 18 часова код Преседништва, наш циљ је јасан да спречимо издају Космета и да кренемо у рушење издајничке власти..."

На пријављеном скупу против "француско-немачког плана" испред споменика цару Николају Другом Романову у Београду, 15. фебруара током говора са постављене бине, Кнежевић је позвао на нереде, насиље и свргавање речима: "Ја немам другог избора, очекуј ме Вучићу“, "кунем вам се на много смо више спремни него на нереде“, "да се бојим да Александар Вучић неће пасти без инцидента..." и другим. Златановић је рекао:

"Свима онима који хоће да издају, то је сада актуелно и данас, па ко се препозна препозна, а стићи ће га то, ко потпише њега убише"...

Након завршетка обраћања, окривљени су се на челу окупљених грађана упутили ка улазу у зграду Председништва на Андрићевом венцу, силом оборили заштитну ограду, насилно ушли у двориште, али нису успели да уђу у зграду Преседништва јер су их у намери спречили полицијски службеници

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана