Живуловић: Захтјеви Приштине покушај лова у мутном

Танјуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД - Предсједник Атлантског савета у Србији Владан Живуловић оцијенио је данас да су захтјеви Приштине да на Косову добију сталну америчку војну базу и по убрзаној процедури чланство у НАТО у најмању руку неозбиљни, прије свега зато што је ријеч о неоствареној држави која не испуњава ни основни услов - није чланица УН.

"Сама идеја да се прави нова база на Косову крајње је нереална. То видим као лов у мутном у складу са ситуацијом када Косово покушава САД да показе своју вјерност и оданост", рекао је Живуловић за Тањуг и подсјети да су Американци код Урошевца изградили Бондстил у којем је Кфор. У тој бази, каже, нема Американаца са америчким униформама само са ознакама Кфора, били су ту и Италијани и Хрвати и Мађари и разни НАТО представници.

Додао је да Кфор има неколико база на Косову, које неки зову окупационим зонама, и то код Пећи, Приштине... "Жеља да Косово убрзано уђе у НАТО реално је немогућа. Косово није члан УН, као држава нису остварени и немају основне услове да би били прихваћени у било каквој процедури", рекао је и подсјетио да Косово није могло да постане ни члан Атлантик трити асосијејшн чији је Атлантски савјет Србије дио.

Живуловић је додао да је Атлантски савет Косова сваки пут одбјиен када је желио да постане дио те НВО, чланице то нису дозволиле не само оне које су пријатељи Србије попту Шпаније и Словачке, већ ни и сканиднавске земље као и представници Атлантског савјета Њемачке. "Услов свих услова је чланство у УН", рекао је Живуловић. Према његовим рјечима, ако постану члан отвориће се могућност за процедуру која никако не може да буде по убрзаном поступку.

Захтеви Приштине, како оцењује, представљају мало лов у мутном, ето да покажу како су уз запад, да искористе ситуацију у којој Београд поштује интегритет Украјине, а не уводи санкције Русији, што је легитмно право Србије као чланице УН. "Пришитна тим захтевима жели да истакне себе и каже ми смо уз вас а ви нама не дајте ни чланство у УН ни НАТО...", рекао је Живуловић коментарушући захтјеве које је јуче поновила косовска предсједница Вљоса Османи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана