Животни вијек Срба у просјеку 75,4 године

Срна
Животни вијек Срба у просјеку 75,4 године

БЕОГРАД - Србија је током посљедњих 10 година начинила значајан напредак у области универзалне здравствене заштите, па је сада просјечан животни вијек у Србији 75,4 године, рекла је српски премијер Ана Брнабић.

Брнабићева је, у разговору са генералним директором Свјетске здравствене организације /СЗО/ Тедросом Адханомом Гебрејесусом, пренијела да је Србија универзалну здравствену заштиту ставила на врх листе приоритета када је ријеч о здравственој политици.

Она је додала да је Србија успоставила Међуресорну радну групу за спровођење Агенде УН о одрживом развоју до 2030. године, те указала на важност сарадње Србије са СЗО са циљем побољшања здравља и благостања грађана.

Брнабићева је рекла да је Влада Србије са циљем отклањања главних узрочника смртности, попут кардиоваскуларних болести, шлога и дијабетеса типа два прошле године усвојила Стратегију јавног здравља до 2026. године.

Осврнувши се на питање појачаног прилива миграната и здравственим питањима у вези са том темом, Брнабићева је навела да у Србији тренутно борави 3.000 миграната, а да је домаћи здравствени систем адекватно одговорио на новонасталу ситуацију и да су сви мигранти вакцинисани.

Генерални директор СЗО похвалио је Србију за резултате постигнуте на пољу универзалне покривености здравственом заштитом.

Он је поручио да ће у наредном периоду радити на томе да се сарадња додатно продуби и ојача у складу са програмом рада СЗО на пољу универзалне покривености здравственом заштитом, унапређењем одговора на различите здравствене изазове у ванредним ситуацијама, и унапређењем здравља и благостања за све.

То, како је навео, подразумијева и рад на смањењу главних ризика фактора за настанак хроничних незаразних болести са посебним акцентом на штетност пушења, као и здравствену нега жена, дјеце и адолесцената и утицај климатских промјена на здравље становништва.

На састанку је речено да је Србија 2017. године усвојила Закон о потврђивању Протокола о елиминацији незаконите трговине дуванским производима, чиме је потврдила посвећеност циљевима СЗО и УН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана