Живановић: На интернету вреба око 750.000 педофила

Танјуг
Живановић: На интернету вреба око 750.000 педофила

БЕОГРАД- Процjене су да у сваком тренутку на интернету вреба око 750.000 педофила, упозорио је данас стручњак за високотехнолошки криминал Саша Живановић.

Коментаришући акцију ''Армагедон'' у којој је ухапшено 18 лица осумњичених да су ширили дjечију порнографију, снимали порнографске садржаје и контактирали дjецу путем интернета, Живановић је казао да се ради о два кривична дјела из чланова 185 и 185б Кривичног законика.

''То је приказивање, прибављење и поседовање порнографског материјала и искорошћавање малолетника за порнографију, а члан 185б односи се на коришћење рачунарске мреже ради извршења кривичног дела противполне слободе према малолетном лицу'', рекао је Живановић за К1 телевизију.

Навео је да се сумња да је неко од ухапшених контактитао малољетну дјевојчицу и да је са њом уговарао састанак, а да су дјевојчица или њени родитељи највероватније пријавили то кривично дјело полицији или тужилаштву.

Живановић је казао да према закону у Србији није дозвољено провоцирање кривичног дјела, односно, да полиција направи лажни профил малољетника на друштвеним мрежама и да се да се представи као малољетно лице.

''У Холандији је, на пример, једна агенција направила лажни профил дјевојчице Филипинке, који је био дигитализован, а не стварни профил, и пустила га на интернет. За неколико минута неколико хиљада педофила је контактирало профил, а услиједила је велика међународна акција хапшења'', рекао је Живановић.

Подсјетио је да је педофилија болест класификована као сексуална склоност према дјеци предпубертетског доба оба пола и да је још увијек неизљечива болест.

Навео је да постоје четири категорије педофила - ''колекционари'' који приступају педофилским сајтовима и преузимају садржај у своје уређаје, ''колекционари дистрибутери'' који, како каже, преко форума размјењују своја техничка знања како да их полиција не ухапси.

''Постоје и они који производе и продају такав материјал, као и повремени корисници, тзв. ''интернет предатори воајери'' који само приступају таквим сајтовима'', појаснио је Живановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана