Жиофре: ЕУ помно прати ситуацију на терену

Танјуг
Foto: Архива

БЕОГРАД- Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре изјавио је данас поводом тензија између Београда и Приштине да ЕУ помно прати ситуацију на терену и позива све стране да не предузимају никакву акцију, нити појачану реторику која, како је навео, неће водити ка позитивним догађајима.

Жиофре је тако одговорио, између осталог, и на питање новинара у Скупштини Србије шта ЕУ ради како би се смањиле тензије, како не би дошло до ескалације и да ли је Унија забринута да може да се изгуби контрола на терену.

Жиофре је оцијенио да је било догађаја који нису позитивно утицали на процес дијалога, али да је ЕУ веома ангажована.

“Мирослав Лајчак долази данас у Београд, јуче је био у Берлину гдје су били и (премијер привремених приштинских институција Аљбин) Курти и премијерка Ана Брнабић. Позивамо све стране да се суздрже како не би дошло до нарушавања стабилности”, рекао је Жиофре.

Он је навео да је ЕУ ангажована да се кроз дијалог ријеше сва питања, укључујући и питање таблица.

“Протеклих мјесеци смо видели тешке ситуације и да се опет појачавају тензије. Оно што морамо јесте да очувамо договор и да се све договорено у пуној мјери спроведе како бисмо успјели да очувамо дух дијалога споразума, а све у корист локалног становништва”, истакао је Жиофре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана