Жена се фотографисала нага у комплексу некадашњег нацистичког логора

Срна
Foto: Принтскрин

БЕОГРАД- Представници Музеја жртава геноцида су уз оштру осуду непримјереног и антицивилизацијског понашања појединих грађана у комплексу некадашњег нацистичког логора "Топовске шупе" у Београду, оцијенили данас да то указује на знаке моралног суноврата у друштву, што треба санкционисати.

На мјесту страдања више од 6.500 Јевреја и Рома, једна жена се сликала без одјеће и те фотографије објавила на "Инстаграму", наводећи да се "диви тим фотографијама", уз додатак да су "настале послије развода, када јој је био пријеко потребан вјетар у леђа".

Музеј жртава геноцида позвао је све релевантне установе да се одлучно супротставе недоличном понашању на мјестима страдања, те строго и у потпуности примјењују прописе, који предвиђају санкције за починиоце оваквих преступа.

Ове фотографије и "објашњење" објављено уз њих, као и други недолични поступци на стратиштима, за представнике Музеја жртва геноцида представљају знак за бригу и реакцију цијелог друштва.

"Изражавамо бојазан да друштво, чији су поједини припадници спремни и вољни да играју, певају и забављају се на стратиштима и губилиштима сопствених предака, показује знаке моралног суноврата, због чега је неопходно предузети интензивне активности на образовању, сензибилизацији и афирмацији културе сећања", упозорили су у саопштењу Музеја.

Из ове установе су указали да су бројни случајеви непримјереног односа према мјестима страдања, губилиштима и јавним споменицима широм Србије, те да је најугроженији комплекс у Јајинцима код Београда, "који учестало нарушава, немали број наших суграђана", а на мети су и други локалитети.

Из Музеја су истакли да су упутили више апела да "све учесталији непримјерени поступци појединих неодговорних грађана пријете да прерасту у озбиљан друштвени проблем".

"Непримереним и недоличним поступцима на губилиштима и стратиштима обесмишљавамо жртву сопствених предака, а себе лишавамо бројних и драгоцених знања из прошлости, као и исконске људске потребе да се са поштовањем и пијететом односимо према онима који су своје животе унели у темеље наше слободе и независности", поручили су из Музеја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана