Земан: За прелет НАТО авиона сам се намјерно извинио у Прагу

Танјуг
Земан: За прелет НАТО авиона сам се намјерно извинио у Прагу

БЕОГРАД - Предсједник Чешке Милош Земан је након разговора са предсједником Србије Александром Вучићем је подсјетио на његов став током борбадовања Србије 1999. године.

"Прије две године сам рекао да се извињавам што је Чешка дала сагласност за прелазак авиона НАТО током бомбардовања Србије. 

Рекао сам то намјерно у Прагу, јер да сам изговорио у Београду, могло би да дјелује на неки начин ни чешки политичари, ни чешки медији оно што са рекао нису нападали." навео је Земан. 

Он је рекао да је настојао да његова земља повуче признање Косова, што није успјело, али је подсјетио да ни он, ни његов претходник нису дали сагласност да Чешка има амбасадора у Приштини.

"Настојао сам да Чешка опозове признање Косова. Желим да подсЈетим да је Чешки парламент својим рЈешењем позвао чешку владу да не призна Косово", рекао је Земан на конференцији за штампу у Београду. 

Нажалост, нагласио је, политичка ситуација се промијенила.

"Таква је демократија, побиједиле су снаге које су признале Косово, а ја нисам диктатор већ демократски изабрани председник", рекао је Земан одговарајући на питање новинара да ли жали што није прошла иницијатива о повлачењу признања косовке независности и зашто ЕУ осуђује руског предсједника за нарушавење територијалног интегритета, а када је ријеч о нарушавању територијалног интегритета Србије на то се не обзазиру.

Земан је рекао да је, са друге стране, у разговору са председником Србије Александром Вучићем поздравио чињенциу да се Хашим Тачим налази већ две године у истражном притвору и да се пред трибуналом налази још један високо рангирани представник ОВК који је добио 26 година затвора.

Земан је подсjетио да ни он, као ни његов претходник Влацлав Хавел нису дали сагласност да се у Приштини постави чешки амбасадор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана