Здружена тактичка вежба “Штит 05”

Танјуг
Foto: Министарство одбране Србије

БЕОГРАД - У бази „Југ” и на полигону „Боровац” реализована је тактичка вежба „Штит 05”, током које су провјерени борбена спремност и способност јединица Војске Србије декларисаних за учешће у мултинационалним операцијама по Концепту оперативних способности.

Током двонеделјних вјежбовних активности, лака пешадијска чета, два вода војне полиције и два вода атомско-биолошко-хемијске одбране су, у складу са сценаријем вежбе, рјешавали тактичке задатке прилагођене ситуацијама које их могу очекивати у мултинационалним операцијама.

У складу са достигнутим нивоом припремлјености, на вјежби су лака пешадијска чета, један вод војне полиције и један вод АБХО прошли завршну провјеру другог нивоа коју је вршио међународни евалуаторски тим, док су самоевалуацију првог нивоа, коју су оцјењивали евалуатори Војске Србије, успјешно савладали вод војне полиције и вод АБХО.

Јединице Војске Србије су испуниле захтјеване стандарде оспособљености за ангажовање у међународном окружењу, показавши притом висок ниво обучености и професионалног односа према задацима.

Према Концепту оперативних способности, јединице декларисане за учешће у мултинационалним операцијама пролазе свеобухватне припреме и четири нивоа провјере интероперабилности и борбене готовости.

Прва два нивоа су у надлежности земље домаћина, док на завршна два нивоа провјере јединице оцјењује међународни тим евалуатора.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана