Због радиоактивног громобрана девет полицајаца и цариника завршило у болници

ГС
Због радиоактивног громобрана девет полицајаца и цариника завршило у болници

СОМБОР - Након инцидента на излазу из Србије на Граничном прелазу Бездан, гдје је у суботу у 20.30 часова у аутомобилу којим је управљао држављанин Хрватске Л.М. (49), у пртљажнику аутомобила пронађена радиоактивна глава громобрана, како незванично сазнаје “Блиц” девет полицајаца и цариника је завршило у сомборској Општој болници “Др Радивој Симоновић”.

Због излагања радијацији они су по препоруци стручњака Института за нуклеарне науке “Винча” упућени на љекарски преглед без обзира на то што субјективно нису показивали знаке такозваног акутног радијационог синдрома.

То су потврдиле и дијагностичке методе којима располаже сомборска болница али због недостатка адекватне опреме у тој здравственој установи није било могуће утврдити да ли су и колико озрачени, те су ових девет службеника МУП и Царина Србије упућени у Институт за медицину рада у Београду на преглед.

-Због овог инцидента ухапшени су Л.М.(49), Д.Т. (36), и А.Т. (40) држављани Хрватске, због постојања основа сумње да су извршили кривично дјело уношења опасних материја у Србију и недозвољено прерађивање, одлагање и складиштење опасних материја -, кажу за “Блиц” у МУП-у.

У Институту за нуклеарне науке “Винча” рекли су да су припадници МУП Србије регистровали повишену радиоактивност, односно присуство предмета у чијој близини је мјерена висока доза зрачења.

- Дана 5. марта ове године инспектор Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбједност налаже да се радиоактивни предмет преузме и безбједно транспортује и ускладишти, што су и учинила стручна лица Института “Винча” - наводи се у одговору.

Како сазнаје “Блиц”, ухапшени су јуче саслушани у Основном суду у Сомбору гдје им је судија за претходни поступак одредио притвор у трајању до 30 дана због могућности бјекства.

- Извор јонизујећег зрачења који је откривен у илегалном предмету на граничном прелазу Бездан предат је 6. марта на складиштење у објекат Јавног предузећа Нуклеарни објекти Србије - сапштено је из тог предузећа.

ЈП Нуклеарни објекти Србије, који је носилац лиценце за складиштење радиоактивног отпада, навео је у саопштењу за Танјуг да је извор јонизујућег зрачења смештен на сигуран и безбједан начин и више не представља опасност по здравље становништва и животну средину.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана