Због превртања цистерни с амонијаком саобраћај и даље у прекиду

Танјуг
Због превртања цистерни с амонијаком саобраћај и даље у прекиду

БЕОГРАД -Због превртања вагона и изливања амонијака на прузи испред Сопотског тунела, саобраћај је у прекиду на државном путу од Сопота до Пирота, саопштили су јутрос Путеви Србије.

Алтернативни путни правац је Бела Паланка - Пирот преко села Понор. Други алтернативни пут је деоница Бела Паланка - Доњи Стрижевац и Доњи Стрижевац - Пирот.

На аутопуту, петља Бела Паланка- Пирот на снази је потпуна обустава саобраћаја у оба смера због изливања амонијака из цистерни са возне композиције у висини места Сопот, напомињу из Јавног предузећа Путеви Србије.

Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут саопштио је да су јуче урађена испитивања здравствене исправности воде за пиће показала да су и у Нишу и у Пироту испитивани узорци здравствено исправни, односно да је вода из градског водовода у градовима Пирот, Бела Паланка и Ниш здравствено исправна и безбедна за коришћење.

Завод за јавно здравље Пирот и Институт за јавно здраље Ниш прате здравствену исправност воде за пиће како у градским тако и у сеоским водоводима, после акцидента.

Препоручује се грађанима да воду безбjедно могу да користе у својим домаћинствима у Пироту, Нишу и Белој Паланци, како за пиће тако и за припремање хране.

У саопштењу Батута се напомиње да се не препоручује коришћење воде из индивидуалних бунара у насељима у приобаљу реке Нишаве, у близини акцидента који се догодио.

Вода не смijе да се користи из наведених изворишта до добијања потврде од Штаба за ванредне ситуације или Завода за јавно здравље Пирот о њеној исправности.

Резултати хемијске анализе узорака вода обављених у Заводу за јавно здравље Пирот су показали да је вода за пиће из водовода Пирот и Бела Паланка здравствено безбjедна и може да се користи за пиће и припрему хране.

У наведеном Заводу анализирана је здравствена исправност воде за пиће из водовода Пирот и Бела Паланка.

Према подацима Института за јавно здравље Ниш резултати испитивања здравствене исправности воде за пиће обављених у овом Институту показују усаглашеност хемијских параметара испитиваних узорака воде за пиће са нормама важећих Правилника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана