Због повећане концентрације амонијака у Нишави вода из бунара није за пиће

Танјуг
Због повећане концентрације амонијака у Нишави вода из бунара није за пиће

БЕОГРАД - Министарство заштите животне средине Србије саопштило је да ријека Нишава има повећане концентрације амонијака на локалитету узимања узорка 100 метара низводно од моста код Просека, на магистралном путу Пирот-Ниш.

Према објављеним препорукама Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” због повећане концентрације амонијака у Нишави, из превентивних разлога, вода за пиће из индивидуалних бунара поред е Нишаве не смије се користити за пиће и припрему хране.

Искључује се њена употреба у сврху рекреације, риболова, коришћења улова и других активности у њеној непосредној близини.

Како је наведено у саопштењу,  током узорковања на том локалитету није уочена промјена органолептичких особина воде у Нишави (боја воде, мирис воде и видљиве отпадне материје).

-Добијене вриједности општих физичко - хемијских параметара, као што су pH вриједност, електропроводљивост, растворени кисеоник, проценат засићења воде кисеоником, нитрити, нитрати, ортофосфати, хлориди и сулфати, одговарале су прописаним граничним вриједностима за I и II класу квалитета површинских вода. Измјерена вриједност амонијачног азота (1,95 мг/л) одговарала је петој класи квалитета површинских вода -  каже се у саопштењу Министарства.

Министарство заштите животне средине заједно са Агенцијом за заштиту животне средине континуирано прати ситуацију у вези са квалитетом и исправношћу воде у реци Нишави.

Школе и вртићи у Пироту од данас почињу нормално да раде, одлучио је Градски штаб за ванредне ситуације којим командује градоначелник Пирота Владан Васић, а на основу најновијих извјештаја Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут” и Агенције за заштиту животне средине.

Одлука се не односи једино на три сеоске школе које се налазе у близини мјеста акцидента, а то су школе у Станичењу, Сопоту и Црвенчеву.

-У извјештају је константовано да нема ризика за јавно здравље и да становништво Пирота може да настави са уобичајеним дневним активностима, што укључује радне и школске обавезе' - наводи се у саопштењу штаба.

Градски штаб за ванредне ситуације одлучио је јуче да се откаже прослава, односно дочек Нове године на тргу у центру града, гдје је требало да наступа популарни бенд Неверне бебе.

Отказана је и Свечана академија поводом Дана града.

Концерт Неверних беба померен је за дочек Српске нове године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана