Завршени мирни протести Срба у Косовској Митровици и Грачаници

Срна
Foto: срна

КОСОВСКА МИТРОВИЦА/ГРАЧАНИЦА - Неколико хиљада Срба из централног Косова, Штрпца и Косовског поморавља окупило се данас на мирном протесту у Грачаници како би поручили Приштини да престане са институционалним насиљем над Србима.

Мирни протест назван је „Миром против Куртијевог насиља", а организована је и протестна шетња од Манастира Грачаница до Дома Културе у Грачаници.

Потпредсједник Српске листе и градоначелник Штрпца Далибор Јевтић рекао је да је све оно што се у посљедње вријеме дешава врло јасна намјера Приштине да Срби заувијек напусте просторе Косова и Матохије.

Он је навео да су сви Срби, тужиоци и судије које раде у институцијама правосуђа, због одлуке о суспензији предсједника Суда у сјеверној Косовској Митровици Љиљане Стевановић јутрос напсутили канцеларије и неће долазити на посао док се не повуче одлука о суспензији.

„Сви политички представници Срба суспендују свој рад", истакао Јевтић и додао да сви траже да се поштују права српског народа и да престане институционално насиље над Србима. Он је истакао да Срби мирном протестном шетњом желе да се демократским средствима боре за своја права.

„Одговорност је на свима, како онима који чине власт у Приштини тако и на представницима међународне заједнице од којих тражимо институционалну заштиту", рекао је Јевтић.

Према његовим ријечима, одлука Приштине да се Србима забрани гласање на предсједничким и парламентарним изборима 3. априла и суспензија судије Стевановић доказ су недвосмисленог плана владе у Приштини да се Срби из дана у дан унизе и на тај начин протјерају из јужне српске покрајине.

Јевтић је рекао да је окупљање Срба на сјеверу са истовјетним захтјевима потврда јединства Срба на Косову и Метохији и знак пуне подршке политици предсједника Србије Александра Вучића који се није сложио са захтјевом политичких представника Срба у Покрајини да напусте све институције самопроглашеног Косова.

За наредне дане Јевтић је најавио консултације са Вучићем ради доношења коначне одлуке. Јевтић је нагласио да се Срби залажу за смиривање ситуације и живот у миру уз поштовање људских права. Окупљање Срба и протестну шетњу обезбјеђивао је велики број припадника косовске полицијске службе који су ситуацију надгледали и коришћењем дрона.

Петковић: Никада више људи него данас на мирним протестима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић казао је да се никада више људи није окупило него на данашњим мирним скуповима у Косовској Митровици и Грачаници.

"Никада више људи него данас на скуповима у Косовској Митровици и Грачаници гдје се на мирним протестима окупило више десетина хиљада Срба са Косова и Метохије", написао је Петковић на Фејсбуку.

Он је навео да су то величанствене слике српске слоге и јединства. "Хвала нашем народу на Косову и Метохији  што су мирно протестовали, што нису насели на провокације, али и сто не желе да ћуте када им се крше основна људска права, када се њихови сународници шиканирају и малтретирају", поручио је Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана