Завршена вјежба "Ватрени штит 22" Војске Србије: Приказано дејство ракета „корнет“, најављена набавка "бајрактара" ФОТО

Танјуг, Агенције
Вјежба "Ватрени штит 22"
Foto: Танјуг | Вјежба "Ватрени штит 22"

ДЕСПОТОВАЦ - На полигону Пасуљанске ливаде одржана је здружена тактичка вјежба Војске Србије са бојевим гађањем "Ватрени штит 2022" у ноћним условима

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је након вјежбе на којој је први пут приказано дејство противоклопних ракета "корнет", да је српска војска сада много снажнија и најавио набавку борбених беспилотних летјелица "бајрактар" од Турске.

-Тражио сам у разговору од пре два дана од председника Турске Ердогана „бaјрактаре“ и добио обећање да ћемо преко реда моћи да их купимо и уврстимо у оружје Војске Србије - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће Србија морати даље да снажи хеликоптерске јединице и беспилотне летјелице - дронове.

-Имамо беспилотне летелице „Врабац“, као и Ch 92 мање разорне моћи, али ћемо морати да нављамо и Ch95 веће разнорне моћи – истакао је Вучић.

Вучић је најавио да ће до јуна сљедеће године за хеликоптере, којих је данас осам до 10 пута више него што је Србија имала бити набављене и нове француске наочаре за ноћно осматрање и пренос и обраду података.

-Бићемо потпуно оспособљени за ноћну борбу - додао је Вучић.

Додао је да ће српска војска имати још више хеликоптера у наредном периоду и напоменуо да је конфклит на истоку Европе показао да се највише користе хеликоптери.

Додао је да је Војска Србије сада многоструко снажнија него што је била и да је одвраћајући фактор за све који би жељели или покушали да угрозе безбједност Србије и мир и стабилност њених грађана.

- За Србију је веома важно да снажи себе економски, чува стабилност и мир. Вечерас се могло видети да би мало ко волео да се нађе на страни непријатеља. Та врста ватрене моћи коју смо вечерас приказали је само део, није ни близу свега што имамо. Просто никоме не би било једноставно да се таквој ватреној моћи супростави. Наставићемо са нашим опремањем - нагласио је он.

Оцијенио је да Војска Србије прави кораке највећег напретка у региону.

Поновио је да Србија нема за циљ да било коме пријети, али да гледа да на модеран начин увијек буде у стању да одврати свакога.

Шта је све приказано на вјежби

Вјежба је започела испаљивањем сигналног метка црвене боје, након чега је услиједило извођење одбрамбене операције у различитим земљишњим и временским условима, дању и ноћу.

На полигону је, по први пут, приказује дејство противоклопног ракетног система у ноћним условима "корнет", увезених из Русије, који посједује способност за уништење тенкова, бункера и оклопних возила.

На вјежби је било ангажовано више од 1.000 припадника Војске Србије и више од 100 ратне технике, између осталог, авион MiG-29, хеликоптери Ми-35 и H-145, даљински пилотирани ваздухоплови CH-92А као и артиљеријско-ракетни систем ПВО "Панцир-С1".

Поред њих, своје борбене могућности приказаали су тенк М-84AC1, као и беспилотна летјелица "врабац".

Вучић је навео да су у вјежби коришћене и „маљутке“ те да имају на десетине хиљада таквих ракета, да су биле успјешне и „Гвоздика“ и „Нора“ које су добро дејствовале, као и да су се изванредно показали халикопетери ми35 који су дејствовали без термовизијске опреме.

-„Пасарси“ су добили најпозитивнију оцену - додао је Вучић и нагласио да је вечерас могао да се  види и дио моћи система „Панцир“, али без употребе ракета за противваздухопловно дјеловање.

-То је изгледало импресивно - нагласио је Вучић.

Такође, рекао је, коришћене су двије врсте униформи, „Јумкова“ и нова, за снајперисте, као и нова покривка која омогућава да буду теже уочљиви. Вучић је рекао да је у вјежби био успјешан и тенк „Мали Милош“, којих сада Србија већ има 30, а које су добиле 72. и 63. јединица.

-Цела вежба била високо ризична, једва сам чекао крај, да не буде нико повређен. Пуцало се преко војника... - додао је Вучић.

Истакао је и да су се тенкови одлично показали и гађали без грешке.

Вучић је рекао да ће сутра и прекосутра бити настављено грађање на Пасуљанским ливадама и да слиједе и она компликована гађања, на примјер, „Нором“ са удаљености од 35 до 40 километара.

-Наредних дана ћемо показати нови понос Војске Србије, што драматично појачава наше борбене способности. То ће бити у уторак или среду - казао је Вучић не октривајући о чему се ради.

Предсједник Србије је додао да су вечерас показана и нова оклопна возила „Мрап“ из Крагујевца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана