Заветници предали Скупштини резолуцију о забрани санкција

Танјуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД- Посланици Двери и коалиције НАДА-Нови ДСС-ПОКС подржали су Приједлог резолуцује о забрани коришћења једностарних сакција као инструмента спољне политике коју је данас Скупштини предала посланичка група Заветници, истичући да сви заједно стоје иза овог документа.

Предсједница посланичке групе Заветници у парламенту Милица Ђурђевић Стаменковски на конференцији за новинаре истакла је да четири парламентарне странке подржавају приједлог за који очекује да ће се врло брзо наћи пред посланицима.

"Србија је политички и војно неутрална држава и текст Предлога резолуције је усклађен са том политиком. Најважније је да Србија не прибегне увођену санкција међународно признатим државама", рекла је Ђурђевић Стаменковски и додала да је свима познато да санкције највише погађају грађане, а не политичке елите.

Она је истакла да очекује подршку свих посланичких група у парламенту за усвајање оваквог предлога, јер како је казала, он прокламује национални интерес Србије.

Предсједница Заветника је рекла да је забринута тиме што се "околиша" са јасним ставом Србије да неће увести санкције Русији.

"Ово је и понуда председнику који се налази у рингу и трпи ударце, како сам каже, да одговорност за овакве поступке преузме парламент”, рекла је Ђурђевић Стаменковски.

Она је оцијенила да увођење једностраних санкција Русији није у складу са повељом УН, истичући да Србија није чланица ЕУ, па да, са те стране, није у обавези да усклађује своју спољну политику са спољном политиком ЕУ.

Ђурђевић Стаменковски је позвала и све друге странке у парламенту, укључујући и Народну странку, која је са Заветницима, Надом, Дверима и истакнутим интелектуалцима потписала Проглас о одбрани Косова и Метохије да подрже Приједлог резолуције и навела да ће "однос према овом документу јасно показати какав је чији став у Србији".

Предсједник посланичке групе НАДА Милош Јовановић казао је да је рат који се води у Украјини, сукоб између Запада и Русије и да Србија не треба да прихвата да учествује у њему и да се сврстава на страну Запада.

"Увођење и наизглед најбезазленијих санкција Русији јесте сврставање уз Запад и у супростности је са нашим национаалним интересима”, казао је Јовановић.

Предсједник посланичке групе Двери Бошко Обрадовић каазао је да је та посланичка група подржала овај приједлог јер се више од 80 одсто грађана Србије противи увођењу санкција Русији.

“Други разлог је то што није јасно како можемо да водимо борбу за очување КиМ, ако уведемо санкције Русији као нашем стратешком партнеру”, рекао је Обрадовић.

Он је додао да не виде ниједан разлог за увођење санкција Русији и да је зато Приједлог резолуције важан, јер када се он усвоји, како каже, нико ниће моћа да уводи једностране санкције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана