Заветници: Ђилас нема мандат да говори у име целе опозиције

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕОГРАД- Странка Заветници саопштила је данас да лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас нема мандат нити било каква друга овлашћења да у име цијеле опозиције преговара са лидером СНС-а у вези београдских избора.

"Иако су нови избори за Градску скупштину најреалнија опција, подсећамо да постоје закони, процедуре и институције, те да то не може бити предмет договора два човека", наводе Заветници.

Они истичу да Ђилас нема мандат да говори у име цијеле опозиције и указују да ако рјешење кризе види у сепаратним преговорима са Александром Вучићем, "онда било какви наредни разговори унутар опозиције о регулисању изборних неправилности у Београду - постају непотребни".

Заветници оцјењују и да су недавно одржани избори на свим нивоима показали да је монопол ШП-а над појмом опозиције "апсолутно поражен", као и њихов манир да "уређују опозициону сцену према сопственом нахођењу, личним хировима и ускостраначким интересима".

"Нова политичка реалност сугерише да су се догодиле значајне политичке промене у опозиционом блоку", наводе Заветници.

Подсјећају да су се почетком седмице одазвали позиву на састанак цјелокупне опозиције на тему провјере свих изборних неправилности у Београду, и наводе да су то учинили јер су привржени непоречивости изборне воље народа и праву сваког грађанина да путем избора саопшти свој друштвено - политички став.

"Очигледно лидер ШП-а овај састанак жели да искористи за још један покушај персонализације опозиционих снага. Ако му је то са одлазећим коалиционим партнерима раније полазило за руком, са нама неће моћи. Верујемо да такав став деле и остале наше колеге из блока државотворне опозиције", напомињу Заветници.

Они додају и да је занимљиво то да се позив на договор о понављању избора, који је Ђилас упутио Вучићу, појавио свега пола дана након што је власник телевизије Пинк Жељко Митровић на свом твитер профилу објавио “прогнозу” да ће избори у Београду бити поновљени.

Заветници сматрају и да "Београд није нечија приватна фирма и да Београђани нису средство за поткусуривање".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана