Тиодоровић: Ако се журке наставе имаћемо нови, жесток талас

ГС
Тиодоровић: Ако се журке наставе имаћемо нови, жесток талас

БЕОГРАД - Епидемиолог и члан Кризног штаба Србије Бранислав Тиодоровић изјавио да дилеме нема - опасност од вируса корона није прошла.

"Имамо озбиљну и тешку ситуацију, иако изгледа да нам опадају бројеви. Висока је цифра преминулих", рекао је Тидоровић за Јутарњи програм ТВ Прве.

Он је додао да су мјере које је Кризни штаб донио донијете како би се очувало здравље људи.

"Дакле, морамо на другачији начин дочекати Нову годину", рекао је Тиодоровић и поновио да су забрањене организоване прославе Нове године, али и репризе како би се постигло да се има што мање контаката.

"Договорили смо се сложно - нема прославе. Угоститељи раде до 18 часова 31.12 и 1.1, а да се после тога настави рад до 20 часова. Све то важи до 11.1 када се поново процењује ситуација, па ћемо видети хоће ли се мере попуштати или пооштравати", рекао је он.

Упитан да прокоментарише писање медија и прогнозе да ће у градовима по Србији бити организовано 500 илегалних журки, др Тиодоровић каже да то може бити велики ризик у наредном периоду.

"Али ја морам да кажем и да они који то организују треба да размисле да су и они на реду, а питање је хоће ли за њих бити места у болницама", рекао је члан Кризног штаба и изнио податак који је њега шокирао.

"Пре неки дан умрла нам је девојка '93 годиште. Зар то није страшно? Јесте да у болницама доминирају старији, али је преко 60 одсто међу зараженима радно способних. Да ли млади мисле да су сигурни - нису", истакао је он.

Ако се илегалне журке наставе, послије 20. јануара имаћемо нови талас короне који ће бити исто тако жесток као овај, сматра др Тиодоровић.

На питање када ће се наши животи вратити у нормалу, он каже да сматра да је у Србији већ око 30 становника стекло имунитет на ковид-19, и да ће уз вакцинацију у јануару и фебруару тај број додатно порасти.

До краја прољећа имунитет би требало да има и око 60 одсто становништва, а тада тек можемо разговарати о враћању наших живота у нормалу, закључио је он, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана