Пројекције: СНС има 128 мандата, у парламенту пет већинских и пет мањинских листа

ГС/Агенције
Пројекције: СНС има 128 мандата, у парламенту пет већинских и пет мањинских листа

БЕОГРАД - У Србији су данас одржани републички, покрајински и избори за 65 општина и градова, укључујући и Београд. Према првим процјенама, у парламенту ће бити пет већинских и пет мањинских листа.

23.38 - Подаци РИК-а са 2.052 бирачка мjеста

Према до сада објављеним резултатима, на основу обрађена 2.052 бирачка мјеста, од укупно 8.273 на парламентарним изборима листа “Александар Вучић - Србија не сме да стане” освојила је 51,19 одсто, односно 283.252 гласа, објављено је на сајту РИК-а.

Листа “Србија против насиља” освојила је 18,16 одсто или 100.487 гласова.   На сајту РИК-а се наводи да је листа “Ивица Дачић - премијер Србије” има 7,48 одсто или 41.358 гласова.

НАДА је добила 4,34 одсто или 24.030 гласа, а Бранимир Несторовић “Ми - Глас из народа” освојио је 3,84 одсто, односно 21.268 гласова.  Национално окупљање - Двери /Заветници има 2,93 одсто или 16.233 гласова, Српска радикална странка је освојила 1,57 одсто, односно 8.703 гласова, “Добро јутро Србијо” је освојила 0,94 одсто, односно 5.207 гласова.  Народна странка има 0,68 одсто односно 3.736 гласова, док је “Чедомир Јовановић - Мора другачије” освојио 0,24 одсто, односно 1.306 гласова.

23.36- Јовановић: Честитам Вучићу, нисам изненађен резултатима

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић честитао је вечерас листи “Александар Вучић - Србија не сме да стане” и додао да није изненађен резултатима избора.

Јовановић је за Танјуг рекао да ће без обзира на резултат који је остварила његова листа “Мора другачије” наставити са својом политичком борбом у наредном периоду.

-Честитам Вучићу и његовим бирачима, али и читавој земљи. Нисам изненађен данашњим резултатом, јер то је једна логична последица онога што је у српској политици рађено последњих година - рекао је Јовановић. Додао је да је његова листа представила своју политику, али да таква политика очигледно није била тема за коју се сада гласало.

-Србија је подељено друштво. Ови избори остају иза мене и сада следи враћање ЛДП у живот, јер без странке немате шта да тражите на изборима”, рекао је Јовановић. Каже да није изненађен ни резултатом који је освојила листа “Србија против насиља - додајући да зна многе који су гласали за ту листу.

23.30 - ИПСОС/ЦеСИД о мандатима у Скупштини Београда

Према тренутним пројекцијама ИПСОС/ЦеСИД-а, листа “Београд не сме да стане” има 48 мандата у београдској скупштини, листа “Србија против насиља” је освојила 43 мандата, а листа коалиције “НАДА” је на седам мандата. “Ми-Глас из народа” и СПС су на по шест мандата, док остале листе по тренутним пројекцијама нису ушле у Скупштину Града Београда.

23.15 - Листа Александра Вучића у Мостару добила подршку 84 одсто бирача

У Мостару је листа “Александар Вучић - Србија не сме да стане” освојила 124 гласа или 84,3 одсто од укупно 147 важећих листића, показали су подаци након пребројаних гласачких листића.

“Српска коалиција НАДА” Милош Јовановић добила је осам гласова, листа опозиционих странака “Србија против насиља” пет гласова, листа Социјалиста “Ивица Дачић - премијер Србије” три гласа, по два гласа добиле су листе “Ми глас народа”, “Национално окупљање” - Заветници и Двери, “Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка”, а један глас Чедомир Јовановић и Народна странка.

Остале листе нису добиле ниједан глас.

На изборе на бирачком мјесту у Генералном конзулату Србије изашло је 147 бирача од 189 регистрованих, што је 78 одсто.

Око 11.500 држављана Србије који бораве у БиХ могло је да гласа на 19 бирачких мјеста.

23.25 - Дачић: Нисмо задовољни, моје мишљење – треба наћи новог лидера СПС-а

Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић поручио је из изборног штаба да нису задовољни резултатима и да, према његовом личном мишљењу, треба наћи новог лидера СПС-а.

23.01- На основу пребројаних гласова листа "Србија не сме да стане" има 128 мандата

Према подацима које су објавили ЦЕСИД и ИПОС, листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" са 46,2 одсто гласова на републичким парламентарним изборима имаће 128 мандата у Скупштини Србије.

Листа "Србија против насиља" имаће 63 мандата са 23,7 одсто гласова, док ће Социјалистичка партија Србије са 6,6 одсто гласова имати освојених мандата 19 мандата.

Листа "Ми - глас из народа проф. др. Бранимир Несторовић" освојила је за сада 13 мандата у Скупштини са 4,8 одсто гласова, а коалиција НАДА 13 мандата са 4,9 одсто гласова.

Међу мањинским листама, "Уједињени за правду" Усаме Зукорлића освојили су три мандата са 0,9 одсто гласова, Савез војвођанских мађара 6 мандата са 1,8 одсто гласова, Странке демократске акције Санџака 2 мандата са 0,6 гласова, а листа "Политичка борба Албанаца се наставља - Шаип Камбери" освојила је 1 мандат, као и Руска странка. За сада су без мандата листа "Национално окупљање" са 2,8 одсто гласова, Српска радикална странка са 1,5 одсто гласова, коалиција "Добро јутро Србијо" са 1,2 одсто гласова и Народна странка са 0,9 одсто гласова.

Што се тиче Београда, са 38,5 одсто гласова листа "Александар Вучић - Београд не сме да стане" је водећа са 48 мандата. Иза ње се налази листа "Србија против насиља" са 34,7 одсто освојених гласова и 43 мандата, док НАДА има 5,9 одсто гласова и 7 мандата. Листа "Ми - глас из народа, Александар Јерковић", освојила је 5,4 одсто гласова не београдским изборима, као и 6 мандата.

23.01 -ИПСОС/ЦеСИД: СНС 46,2, СПН 23,6, СПС 6,7 одсто

Према посљедњим пројекцијама, ИПСОС/ЦеСИД-а, листа "Србија не сме да стане" освојила је на парламентарним изборима 46,2 одсто гласова, листа "Србија против насиља" 23,6 одсто, листа око СПС-а 6,7 одсто, коалиција Нада 4,9 одсто и "Ми - Глас из народа" 4,8 одсто.

Близу цензуса је и даље коалиција Двери и Заветника, који имају 2,8 одсто. Савез Војвођанских Мађара је на парламентарним изборима освојио 1,8 одсто гласова, СРС 1,5 одсто гласова, "Добро јутро Србијо" је на 1,2 одсто гласова. Остале листе су освојиле мање од један одсто гласова.

23.00-Александар Шешељ: Радикали изузетно незадовољни резултатима избора

Замјеник предсједника Српске радикалне странке (СРС) Александар Шешељ изјавио је вечерас да је СРС изузетно незадовољна резултатима данас одржаних избора.

Како је рекао, на основу података штаба СРС са више од 18 одсто обрађених бирачких мјеста за републичке изборе, Српска радикална странка освојила је 1,8 одсто гласова.

-Ми смо свесно били у једној изразито неравноправној борби, са веома ограниченим ресурсима медијске, финансијске и сваке друге природе. То су околности које смо ми знали и свесно смо ушли у ову изборну кампању. Али, као и увек, за нас је слободно изјашњена демократска воља грађана Србије светиња. Никада нећемо кривити никога другог за наш изборни неуспех. Радићемо на томе да изборна воља грађана Србије буде у нашу корист - истакао је Шешељ.

22.43 -Србија против насиља: Београд смо тек почели да бројимо, али имамо веру

Шеф београдског изборног штаба "Србија против насиља" Пеђа Митровић објавио је резултате избора на основу 10 одсто обрађених гласова по којима је та листа другопласирана на републичком нивоу, али није износио податке за Београд.

Митровић је на конференцији за новинаре у штабу рекао да је на основу 10 одсто пребројаних гласова рекао да је СНС освојио 46,1 одсто, Србија против насиља 26,9 одсто, СПС 6,3 одсто, НАДА 5.5 одсто и Бранимир Несторовић пет одсто.

-Сви остали су испод цензуса - рекао је Митровић.

-Што се тиче Београда, дакле, Београд се још увек броји, управо су затворена последња бирачка места, дакле тек сада почињемо са бројањем. Оно што дефинитивно остаје, то је наша пројекција из претходног јављења. Имамо сваку основу за добру веру у добар резултат наше коалиције, односу за победу у Београду, зато што на свим бирачким местима, на којима су на прошлим изборима остварили победу, бележимо раст излазности, на свим бирачким местима где је Српска напредна странка бележила добар резултат, бележимо пад излазности - рекао је Митровић.

Поново се дотакао питања наводног организованог развожења гласача из Републике Српске како би гласали у Београду.

-Оно што је јасно јесте да је велики број бирача из Републике Српске који су нелегално гласали у главном граду зато што немају пријављен боравак овде имао одређени ефекат на укупне резултате - рекао је Митровић.

22.52 - Вучић: Апсолутна победа на републичким и покрајинским изборима

Александар Вучић рекао је у обраћању из штаба листе "Србија не сме да стане" да ће та листа, на основу узорка од 76 одсто, без резултата са Косова и Метохије, на парламентарним изборима имати свакако више од 127 мандата и апсолутну већину.

22.49 - Подаци РИК-а са 1.069 бирачких мјеста: “Србија не сме да стане” на 53,21 одсто

Према до сада објављеним резултатима Републичке изборне комисије, на основу обрађених 1.069 бирачких мјеста, од укупно 8.273 на парламентарним изборима листа “Александар Вучић - Србија не сме да стане” освојила је 53,21 одсто, односно 122.473 гласова, објављено је на сајту РИК-а.

Листа “Србија против насиља” освојила је 15,5 одсто или 35.688 гласова.

На сајту РИК-а се наводи да је листа “Ивица Дачић - премијер Србије” има 8,11 одсто или 18.673 гласова.

НАДА је добила 3,99 одсто или 9.194 гласа, а Бранимир Несторовић Глас из народа освојио је 3,37 одсто односно 7.760 гласова Национално окупљање - Двери/Заветници 2,93 одсто или 6.749 гласова, Српска радикална странка је освојила 1,62 одсто, односно 3.726 гласова, “Добро јутро Србијо” је освојила 0,81 одсто, односно 1.869 гласова.

Народна странка 0,59 одсто односно 1.355 гласова, док је “Чедомир Јовановић - Мора другачије” освојио 0,23 одсто, односно 518 гласова.

22.40 - Вучић: Без Несторовића нема већине

Александар Вучић рекао је да што се Београда тиче, “Србија не сме да стане” је освојила 38,5 одсто гласова, а 35 одсто гласова има “Србија против насиља”.

Вучић је рекао да ће будућа власт у Београду зависити од тога са ким ће Бранимир Несторовић жељети да формира коалицију.

22.32 - ИПСОС/ЦеСИД: У Београду СНС 38,4, СПН 35,1 одсто

Према првим пројекцијама ИПСОС/ЦеСИД-а, листа “Београд не смије да стане” освојила је 38,4 одсто гласова на београдским изборима, листа “Србија против насиља” је освојила 35,1 одсто гласова, а листа коалиције “НАДА” шест одсто гласова.

„Ми-Глас из народа” одвојила је 5,4 одсто гласова на београдским изборима, СПС 4,8%, а близу цензуса је коалиција “Заветници-Двери” са 2,6 одсто и Народна странка са 2,2 одсто гласова.

22:30- Јовановић: Исти резултат као и на прошлим изборима

Милош Јовановић, лидер коалиције НАДА рекао је на конференцији за новинаре да су освојили исти резултат као и прошле године.

Јовановић каже да нису презадовољни резултатом ових избора

-Четири телевизије са националном фреквенцијом у протеклих годину и по дана нам нису упутили позив за гостовање - рекао је Јовановић.

22.25 - Вучевић: Хвала грађанима Србије на подршци, ви сте наша снага

Министар одбране и предсједник Српске напредне странке Милош Вучевић захвалио је грађанима Србије на подршци.

-Ви сте наша снага, живела Србија - написао је Вучевић на Инстаграму.

22.22 - ЦеСИД/ИПСОС: СНС води са 46,4 одсто

На основу 80,2 одсто узорка ЦеСИД/ИПСОС-а листа "Александар Вучић – Србија не сме да стане" освојила је 46,4 одсто гласова односно 129 мандата.

На другом мјесту је "Србија против насиља" са 23,3 одсто или 64 мандата. Трећу позицију заузима коалиција око СПС-а са 6,7 одсто или 18 мандата.

Коалиција НАДА освојила је 4,8 одсто или 13 мандата.

Цензус, према овим пројекцијама, пролази и листа "Др Бранимир Несторовић – ми – глас из народа" са 4,8 одсто гласова, односно 13 мандата.

Од мањинских листа, очекује се да Савез војвођанских Мађара има 6 мандата, коалиција Странке правде и помирења и Демократског савеза Хрвата у Војводини три мандата, СДА Сулејмана Угљанина два мандата и по један мандат листа Шаипа Камберија и Руска странка.

22:11- Ђурђевић Стаменковски: Сачували смо парламентарни статус, нисмо задовољни резултатима

Милица Ђурђевић Стаменковски са листе Милица Ђурђевић Стаменковски – Бошко Обрадовић – Национално окупљање – државотворна снага – Српска странка Заветници – Српски покрет Двери рекла је да та коалиција има на основу до сада обрађених података 3,8 одсто гласова.

-Сачували смо парламентарни статус, нисмо задовољни резултатом избора - рекла је Ђурђевић Стаменковски.

22.10 - Вучић се обраћа у 22.15 у изборном штабу напредњака

Председник Србије и носилац листе “Србија не сме да стане” Александар Вучић обратиће се вечерас око 22.15 сати. Вучић ће говорити у изборном штабу напредњака.

22:08 - Несторовић: Огроман успех, нећемо трговати

Носилац листе "Др Бранимир Несторовић – ми – глас из народа" рекао је да су, иако им нико није давао шансе, ушли у круг четири, пет најјачих партија.

-Пре 40 дана нисмо имали ништа, значи без новца, без игде ичега, без инфраструктуре - рекао је Несторовић и додао су постигли огроман успјех.

- Мислим да ово нико никада није урадио у Србији - сматра он.

Поручио је да неће трговати и да немају коалициони потенцијал.

-Било би глупо да ову народну енергију која је уложена у нас изневеримо на првом кораку - нагласио је Несторовић.

22:04  - Живковић о првим резултатима: Политика "ни Вучић ни Ђилас" нема перспективу

И СНС и “Србија против насиља“ боље су прошли него што су можда и сами очекивали, рекао је у Изборној ноћи РТС-а историчар Богдан Живковић и истакао да су ови избори били нека врста чистилишта.

За партије са десне стране је грешка што су ишле самостално, рекао је Живковић.

Додао је да је НАДА боље прошла од Националног окупљања и истакао да политика “ни Вучић ни Ђилас“ нема перспективу.

-Милош Јовановић је имао имплицитан став да ће пре сарађивати са опозицијом него са Вучићем. То је опција која преживљава. СНС је успела да се поврати од прошле године, изгледа да је рат у Украјини више угрозио СНС него криза на КиМ - рекао је Живковић.

22.00 - Прве пројекције на 71,8 обрађеног узорка: СНС има 46,7 одсто гласова

Према првим пројекцијама ИПСОС/ЦеСИД-а, на основу 71,8 обрађеног узорка, листа "Србија не сме да стане" освојила је на парламентарним изборима 46,7 одсто гласова.

-Листа "Србија против насиља" има 23 одсто, листа око СПС-а 6,9 одсто, коалиција Нада 4,8 одсто и "Ми - Глас из народа" 4,8 одсто - рекао је Иво Чоловић из Цесида.

Савез војвођанских Мађара освојио је 1,7 одсто, странка Усаме Зукорлића 0,8 одсто, а СДА Санџак 0,6 одсто, рекао је Чоловић и додао да је близу цензуса и коалиција Двери и Заветника, који имају 2,8 одсто.

-Она је најближа преласку цензуса, да ли ће се то остварити, видећемо, али према тренутним трендовима, задржаће се на овом проценту - додао је Чоловић.

Он је рекао да Цесид сматра да одступања од ових резултата могу да буду од 0,6 до 0,7 одсто.

-Ипак, као и увек, ми смо стрпљиви и опрезни, треба сачекати још мало да се попуни узорак како бисмо знали судбину коалиције Заветници-Двери, да видимо какав ће бити њихов коначни изборни резултат - истакао је Чоловић.

Када је ријеч о изборним резултатима из Београда, Чоловић је рекао да се још чекају резултати.

-Београд је мало компликованији, знатно су већа бирачка места. Морамо бити стрпљиви, сачекати да се прво преброје гласови, а онда и да се јаве наши људи који се налазе на терену, односно сви посматрачи, а имали смо их око 900. Резултати се попуњавају, али не у довољној мери да бисмо могли да говоримо о исходу. Дакле, будимо стрпљиви и надам се да ћемо ускоро моћи да говоримо о резултатима за град Београд - поручио је Чоловић.

21.59 - Подаци РИК-а са 442 места: „Србија не сме да стане“ има 54,93 одсто

Према првим резултатима, на основу 442 обрађених бирачких места на парламентарним изборима листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" освојила је 54,93 одсто, односно 41.265 гласова, објављено је на сајту РИК-а.

Листа "Србија против насиља" освојила је 13,49 одсто или 10.138 гласова.

На сајту РИК-а се наводи да је листа "Ивица Дачић - премијер Србије" има 8,27 одсто или 6.211 гласова.

НАДА је добила 3,7 одсто или 2.789 гласа, а Национално окупљање - Двери /Заветници 3,04 одсто или 2.281 гласова.

Бранимир Несторовић - „Глас из народа“ освојио је 2,98 односно 2.241 глас, Српска радикална странка је освојила 1,68 одсто, односно 1.260 гласова, Народна странка 0,5, одсто односно 375 гласова.   "Добро јутро Србијо" је освојила 0,7 одсто, односно 529 гласова, док је "Чедомир Јовановић - Мора другачије" освојио 0,23 одсто гласова односно 171 глас.

21.45 - Први подаци РИК-а са 340 мјеста: „Србија не сме да стане“ 55,54 одсто

Према првим резултатима, на основу 340 обрађених бирачких мјеста на парламентарним изборима листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" освојила је 30.012 или 55,54 одсто гласова, објављено је на сајту РИК-а.

Листа "Србија против насиља" освојила је 12,8 одсто или 6.918 гласова.

На сајту РИК-а се наводи да је листа "Ивица Дачић - премијер Србије" има 8,16 одсто или 4.408 гласова.

НАДА је добила 3,58 одсто или 1.934 гласа, а Национално окупљање - Двери /Заветници 3,05, одсто или 1.650 гласова.

Прве пројекције су дате на основу пребројаних 54.132 гласова бирача.

21:32 - Брнабић: На основу 50 одсто узорка, “Србија не сме да стане“ освојила 47,1 проценат

Премијерка Ана Брнабић изјавила је у штабу листе “Србија не сме да стане“ да је та листа на основу 50 одсто узорка има 47,1 проценат гласова.

21.30 - ЦеСИД/ИПСОС: СНС води са 46,6 одсто, друга "Србија против насиља" са 23 одсто

На основу 65,1 одсто узорка ЦеСИД/ИПСОС-а листа "Александар Вучић  - Србија не сме да стане" освојила је 46,6 одсто гласова односно 129 мандата.

На другом месту је "Србија против насиља" са 23 одсто или 63 мандата.

Трећу позицију заузима коалиција око СПС-а са 6,9 одсто или 19 мандата.

Коалиција НАДА освојила је 4,9 одсто или 13 мандата.

Цензус, према овим пројекцијама, пролази и листа "Др Бранимир Несторовић – ми – глас из народа" са 4,8 одсто гласова, односно 13 мандата.

Од мањиских листа, очекује се да СНВ има 6 мандата, коалиција Странке правде и помирења и Демократског савеза Хрвата у Војводини 3 мандата, СДА Сулејмана Угљанина два мандата и по један мандат листа Шаипа Камберија и Руска странка. 

21.29 -Листа “Александар Вучић - Србија не сме да стане” убједљиво побиједила у Чикагу

На синоћ затвореном бирачком мјесту бр. 56 у Генералном конзулату Републике Србије у Чикагу гдје је дијаспора у Америци гласала дан раније због временске разлике, убједљиву побједу је остварила листа “Александар Вучић - Србија не смије да стане”, која је освојила 215 гласова, или 53,09 одсто изашлих бирача. На другом месту је коалиција “Србија против насиља”, за коју је гласало 132 гласача - 32,59 одсто, преноси Сербијан тајмс. Далеко испод биле су остале листе.

21.23 Димитријевић: Изборни резултати моћи ће уживо да се прате

Председник РИК-а Владимир Димитријевић рекао је вечерас да ће се прво отварати гласачке кутије и пребројавати гласови за парламентарне изборе, а затим за покрајинске и локалне изборе.

Он је на конференцији за новинаре рекао је да ће вечерас након уноса првог записника о раду бирачког одбора у сједишту општине или града истовремено на екранима у холу и на веб презентацији РИК-а моћи уживо да се прате резултати парламентарних избора. Димитријевић је рекао да то значи да ће се у реалном времену приказивати подаци о броју гласова по изборним листама, као и подаци о тренутном проценту обрађених бирачких мјеста и бирачког тела и то збирно за цијелу Србију, али и по сваком бирачком мјесту посебно, што ће бити приказано први пут на овим изборима.

-Ови резултати ће се освежавати на сваких пет минута. Сви ови подаци ће се приказивати за територију Србије и за пет региона - регион Војводине, Шумадије и западне Србије, јужне и источне Србије, београдски регион и регион Косова и Метохије - рекао је Димитријевић.

Напоменуо је да ће на веб презентацији РИК-а бити могуће праћење резултата покрајинских избора на исти начин као и парламентарних. -Обрада резултата избора, изузев из иностранства од доношења новог закона не обавља се овде у седишту РИК-а, изузетак су резултати са бирачких места у иностранству. Обавеза РИК-а, је да сутра, нешто после 20 часова, одржи посебну седницу на којој ће утврдити прелиминарне резултате избора за сва бирачка места, која буду обрађена у року од 24 часа од затварања бирачких места - рекао је Димитријевић.

Он је навео да су сва бирачка мјеста у Србији затворена у 20 сати, осим оних на којима је почетак гласања био са закашњењем или у току дана дошло до прекида гласања у трајању дужем од један сат. Такође, нису затворена она бирачка мјеста на којима је, како је законом дефинисано, у 20 сати затечено још бирача, а који нису приступили гласању.

Објашњавајући процедуру након затварања бирачких места, Димитријевић је рекао да поред избора за народне посланике Народне скупштине Србије, за које се гласало на свих 8.273 бирачка места, на већини бирачких мјеста се гласало или на покрајинским изборима за посланике Скупштине Војводине или на локалним изборима за одборнике скупштина, општина и градова.

-То додатно рад бирачких одбора чини сложеним, јер на овим бирачким местима имају обавезу прво да отворе гласачку кутију за парламентарне изборе, па тек пошто утврде резултате гласања на парламентарним изборима могу да пређу на утврђивање резултата гласања на покрајинским или локалним изборима - рекао је Димитријевић и додао да резултате гласања утврђује цијели бирачки одбор, стални и проширени састав, што значи представници и власти и опозиције.

-Након уноса свих резултата и других законом прописаних података у записник о раду бирачког одбора, записник потписују сви чланови или заменици чланова бирачког одбора. Сваки члан бирачког одбора има право да у записник приложи све своје примедбе на поступак гласања на бирачком месту, што се констатује и у самом записнику. Пошто заврше посао на утврђивању резултата гласања, председници бирачког одбора крећу ка средишту општине или града где сав изборни материјал треба да предају локалној општинској односно градској изборној комисији - објаснио је Димитријевић.

Изборни материјал поред предсједника, додао је, имају право да предају сви чланови бирачког одбора и да присуствују предаји материјала.

-Приликом примопредаје, достављени оригинал и примерак записника о раду бирачког одбора се одмах узима, скенира и објављује на веб презентацији РИК-а. Уз записник се обавезно скенирају и прилози са евентуалним примедбама члана бирачког одбора. Након тога врши се контрола логичко-рачунске исправности уписаних резултата, уз обавезно присуство члана бирачког одбора (БО), потписују је сви присутни представници БО и локалне изборне комисије, као и представник Републичког завода за статистику који уноси резултате из записника. У базу укупних резултата избора уносе само уредни резултати из оригиналног примењеног записника -објаснио је Димитријевић.

Републичка изборна комисија ће у року 96 часова изнијети коначне резултате гласања. На питање новинара када ће бити објављен коначни податак о укупној излазности бирача на изборима, Димитријевић је рекао да ће они бити објављени у исто вријеме када и прелиминарни резултати, односно најкасније 24 сата од затварања бирачких места.

21.22 - ПИК: Излазност на Покрајинским изборима већа него 2020. године

Покрајинска изборна комисија објавила је вечерас да је излазност до 18 часова била 52,24 одсто што је више у односу на 2020. годину када је било 43,45 одсто.

Предсједник Покрајинске изборне комисије, Рајко Маринковић рекао је да ће прелиминарни резултати бити доступни тек сутра када сви записници буду достављени.

-Што се тиче неправилности, нас занимају грешке у изборној процедури и до овог момента ми немамо информацију да такве постоје. Претпоставка је да ће их бити, али ћемо даље поступати у складу са прописима - казао је Маринковић.

Говорећи о инциденту у Оџацима он је рекао да би то могле да буду чињенично тачне или нетачне ствари.

-Ми осуђујемо сваки вид насиља када је у питању изборни процес. Постоје прекршајне казне за оне који нарушавају тај процес или воде дупле спискове - рекао је Маринковић.

Додао је да није било званичних притужби од опозиционих странака.

-Немамо право да се бавимо проценама, нас занимају само службени резултати - рекао је Маринковић на последњој конференцији за медије за вечерас.

Коначни подаци о излазности биће објављени на интернет презентацији Покрајинске изборне комисије. Подаци се графички приказују, а записници са бирачких одбора такође ће бити доступни.

21.12 - Први резултати избора по градовима

Први прелиминарни резултати избора 2023. стигли су из Врњачке Бања и ту је листа "Србија не сме да стане - Александар Вучић" освојила 56,52 одсто.

21.04- Лидери коалиције НАДА још нису стигли у штаб

Лидери коалиције НАДА још увијек нису дошли у изборни штаб. Међу првима је стигао у кошаркаш Владимир Штимац. Предизборне анкете ишле су на руку коалицији НАДА, нико није доводио у питање да ће прећи цензус.

21.01 - Ђурђевић Стаменковски и Обрадовић у штабу "Националног окупљања"

У штабу листе "Национално окупљање – државотворна снага" стигли су прва на листи, лидер Заветника Милица Ђурђевић Стаменковски, као и Бошко Обрадовић, лидер Двери, други на листи.

И Двери и Заветници први пут у коалицији наступају на изборима.

21.00 - Национално окупљање: Излазност у Београду нешто мања него на републици

Бојана Букумировић, представница коалиције "Национално окупљање" коју чине Заветници и Двери, каже да је према узорку на готово 1.000 репрезентативних бирачких мјеста на територији Србије до 20 сати излазност 59,68 одсто што се тиче републике, а што се тиче Београда излазност је нешто мања.

Како је рекла, из објективних разлога не могу да изађу у јавност са прелиминарним процјенама изборних резултата.

20.56 - Прво оглашавање Вучића

- Биће бољи резултати него што су биле процене - рекао је предсједник Србије и члан СНС Александар Вучић новинарима у изборном штабу СНС.

- За Београд не могу ништа да кажем, јер у Београду ниједан листић није пребројан - рекао је Вучић у кратком обраћању.

20.50 - СНС побиједила у Линцу

На гласању у аустријском граду Линцу побjеду је однијела листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане".

20:47 - Србија против насиља: У Арени фантомски гласачи из Српске

Пеђa Митровић испред листе “Србија против насиља” каже да су забиљежили више од 450 неправилности широм Србије, укључујући и напад на једног активисту ове коалиције у Кули.

Посебно је апострофирао оно што се дешавало око Београдске арене.

-Око Београдске арене примећен је велики број аутомобила са регистарским таблицама из БиХ, што је пробудило сумњу да се ради о организованом развозу гласача из Републике Српске који данас гласају у Београду. Након тога су представници Републичке изборне комисије испред Коалиције „Србија против насиља“ отишли на лице места како би испитали ситуацију. Обезбеђење члановима наше Републичке изборне комисије објаснило да се у Арени снима филм, да се ради о статистима и да не могу да их унутра пусте, након чега је после жустре расправе обезбеђење грубо избацило из Арене - рекао је Митровић.

-Дакле, Београдска арена данас је била сабирни центар фантомских гласача. Оно што недељама и месецима упозоравамо се дешава – да се фиктивно пријављују лица из суседних република да гласају на изборима у Београду и Србији -  истакао је Митровић.

21.05 - Цесид/Испсос: Излазност дo 19 часова 55,9 одсто

Излазност на ванредним парламентарним изборима у Србији, према подацима Цесида и Ипсоса, до 19 часова је била 55,9 одсто.

У Србији су вечерас у 20 часова затворена бирачка мјеста на којима су грађани гласали на републичким, покрајинским и изборима за 65 општина и градова укључујући и Београд.

Избори су организовани на 8.273 бирачка мјеста, а право гласа имало је 6.500.666 бирача уписаних у бирачки списак.

20.42 - Руски посматрач: Није било неправилности током избора у Србији

Сенатор Руске Федерације и шеф Посматрачке мисије Интерпарламентарне скупштине Заједнице независних држава Дмитри Василенко изјавио је вечерас да та мисија није уочила озбиљне неправилности током одржавања парламентарних и локалних избора у Србији и да они протичу у фер и коректној атмосфери.

Василенко је рекао да је мисија дошла на позив Републичке изборне комисије, да су чланови те групе посматрали изборе на 17 бирачких мјеста у Београду и да нису уочили озбиљне неправилности.

-РИК и локалне изборне комисије створили су све услове за изражавање слободне воље грађана. Бирачи су демонстрирали висок ниво повјерења према структурама које су спроводиле изборе. Припрема и одржавања ванредних избора за посланика Скупштине Србије био је у складу са националним законодавством и међународним стандардима одржавања демократских избора - поручио је Василенко и додао да о свему томе свједочи висока излазност на изборе.

20.40 - Лацмановић: Излазност на данашњим изборима се може сматрати високом

Програмски директор агенције “Фактор плус” Предраг Лацмановић изјавио је данас да се излазност на данашњим изборима може сматрати високом.

Лацмановић је за Танјуг појаснио да се такав закључак изводи из тога „што смо претходне године имали и председничке изборе, док су ове године грађани гласали на парламентарним, локалним и покрајинским изборима, па се и излазност другачије упоређује“.   Он је рекао и да је разлика у односу на претходне изборе и то што се сада гласа у зимском мјесецу, што је атипично за Србију.

-Током претходних смо имали гужве на биралиштима око 19 и 20 часова, а сада, претпостављам, људи су изашли раније да гласају пошто сада пре пада мрак - рекао је он.

Лацмановић истиче и да су пројекције предвиђале излазност од око 60 одсто, али да се тај проценат увијек смањује, како би се добила права слика.

-Испитаници у анкетама углавном кажу да ће изаћи на изборе, стога тај проценат увијек морамо да спустимо да бисмо дошли до реалне пројекције - рекао је он.

Када је ријеч о покрајинским изборима, Лацмановић је рекао да их је тешко поредити са прошлима, будући да су се пређашњи одвијали током бојкота опозиционог дијела политичке сцене.

20:37 - Клачар: Може се очекивати иста или за нијансу већа излазност

Извршни директор Цесида Бојан Клачар рекао је у специјалној емисији на РТС-у да се може очекивати иста, или за нијансу већа излазност него на изборима 2022. године.

Клачар је објаснио да се прво броје гласови на парламентарним изборима, а потом на београдским.

- Ми не можемо на основу узорка из Србије говорити о резултатима за Београд. Треба бити стрпљив и сачекати податке из независног узорка који ће бити за Београд, тако да ће гледаоци те резултате добити негде ближе 22 часа него пре тога, имајући у виду да су у Београду и велика бирачка места -  додаје Клачар.

20.30 - У штаб социјалиста стигли Дачић и страначки функционери

Лидер социјалиста Ивица Дачић заједно са страначким функционерима стигао је вечерас у просторије СПС-a на Студентском тргу гдје ће сачекати прелиминарне резултате избора. Прва конференција за новинаре у СПС очекује се након што буду саопштени први прелиминарни резултати, речено је у њиховом штабу.

Међу првима су у штаб стигли Александар Антић, Бранко Ружић, Никола Никодијевић... СПС је на парламентарним изборима наступио са традиционалним коалиционим партнерима Јединственом Србијом и Зеленима Србије, под истим називом листе као и на претходним изборима “Ивица Дачић - премијер Србије”. Социјалисти су 3. априла 2022. године освојили 11,7 одсто гласова, а у завршници предизборне кампање могло се чути да се надају бољим резултатима. У штабу социјалиста су присутне и бројне новинарске екипе.

20:23 - РИК: Прво се пребројавају гласови за парламентарне изборе

Предсједник РИК-а Владимир Димитријевић објаснио је на конференцији за новинаре да се прво отварају гласачке кутије и пребројавају гласови за парламентарне изборе, а затим за покрајинске и локалне изборе.

20:05  - На појединим бирачким мјестима и даље редови

Иако је гласање званично завршено, на појединим бирачким мјестима и даље су редови. 

Према правилу, свако ко се затекао на бирачком месту у тренутку затварања биралишта може да гласа

20.03 - РИК: Прелиминарни резултати у року од 24 сата од затварања бирачких мјеста

Предсједник Републичке изборне комисије (РИК) Владимир Димитријевић изјавио је вечерас да ће по закону прелиминарни резултати гласања бити саопштени у року од 24 сата од затварања бирачких мјеста.

На питање новинара на конференцији за новинаре РИК-а када се може очекивати да РИК објави прелиминарне резултате, Димитријевић је рекао: "Што се тиче прелиминарних резултата, у складу са Законом о избору народних посланика, РИК је обавезна да утврди прелиминарне резултате у року од 24 часа од затварања бирачких места. Дакле, тај крајњи законски рок јесте нешто после 20 часова сутра, дакле понедељал".

На констатацију новинара да РИК неће вечерас објављивати прелиминарне резултате, он је рекао да РИК то не може да уради ако поступа по закону.

-По закону рок је 24 часа, док се утврде сви резултати гласања са бирачких места и буду верификовани кроз Републички завод за статистичку обраду - рекао је Димитријевић.

Он је рекао да је хипотетички могуће изаћи са прелиминарним резултатима и за два сата, али да неће бити унијети резултати. Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић је објаснио да се примјењује нова технологија са видео бимовима у РИК-у.

-На видео бимовима од почетка уноса материјала имате податке у реалном времену. Па сад, до момента у коме гледате, унета је нека количина изборног материјала и на основу те количине видите какав је резултат. Али ти резултати су само можда индикативни, рецимо, после унесеног 30 или 40 одсто материјала. Али, то нису прелиминарни резултати. Следећа конференција РИК-а биће око 20.15 часова, када ће бити више речи о изборним резултатима – истакао је.

20.02 - Вучић стигао у штаб СНС-а, у 20.30 прва конференција

Предсједник Србије и члан СНС Александар Вучић стигао је вечерас заједно са страначким функционерима у штаб коалиције окупљене око изборне листе “Србија не сме да стане” на Новом Београду. Планирано је да се у 20.30 сати одржи прва конференција за медије на којој ће се према најавама обратити повереница СНС-а за Београд Ана Брнабић. У штабу СНС-а налази се велики број новинарских екипа из Србије, а присутни су и медији из региона и свијета.

20.01 - Затворена бирачка мјеста

У Србији су вечерас у 20 часова затворена бирачка мјеста на којима су грађани гласали на републичким, покрајинским и изборима за 65 општина и градова укључујући и Београд.

Избори су организовани на 8.273 бирачка мјеста, а свако ко се затекне у 20 сати на бирачком мјесту има право да гласа.

У бирачки списак уписано је 6.500.666 бирача, а према подацима РИК-а излазност до 18.00 часова је 51,93 одсто. Са затварањем бирачких мјеста завшена је и изборна тишина.

20.00- Шта су поручили лидери странака и кандидати

Предсједник Србије и носилац листе "Србија не сме да стане" Александар Вучић поручио је јутрос да очекује веома добру излазност на изборима и убједљиву побједу листе на којој је носилац.

-Када кажем убедљиву победу, верујем да ће листа "Србија не сме да стане" бити близу апсолутне већине или ће имати апсолутну већину. И мислим да је то важан услов да би Србија наставила путем просперитета и успеха -  рекао је Вучић послије гласања на бирачком мјесту на Новом Београду.

Он је рекао да је сигуран да су грађани препознали политику листе "Србија не сме да стане" и да је то политика која је гарант наставка успјеха и прогреса Србије.

Вучић је навео да се нада да ће се сви актери изборне утакмице понашати на одговоран, озбиљан и рационалан начин иако, како каже, није увјерен у то.

На питање новинара како планира да гради односе са Хрватском с обзиром на то да је у коалицији са странком Војислава Шешеља, Вучић је рекао да је његова листа у коалицији са радикалима на локалу, а на републичком нивоу неће бити у коалицији са њима.

На питање о кршењу изборне тишине у појединим медијима, Вучић је оцијенио да је она кршена "брутално" и да је то, како је навео, израз немоћи и поручио да ће резултат на крају бити онакав какав народ жели и како народ буде гласао.

Предсједник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић поручио је да су данашњи избори веома значајни, јер је важно да у наредном периоду Србија има политичку стабилност и државно јединство.

Дачић је, послије гласања на бирачком мјесту у Мјесној заједници Дедиње, рекао да очекује да данашњи избори протекну у мирној и демократској атмосфери.

-Скренуо бих пажњу да су ово веома важни избори, јер се Србија налази у одлучујућем периоду када ће се на дневним реду наћи најважније теме од националног и државног значаја и веома је битно да Србија има политичку стабилност и државно јединство у наредном периоду - рекао је Дачић.

Додао је да су избори важни и за Социјалистичку партију Србије, њену будућност и мјесто на политичкој сцени.

-Спремни смо да будемо што је могуће више одговорни за даљи развој Србије. Надам се добром изборном резултату и наставку успешне политике која је у интересу Србије и народа у целини. Да вечерас буде празник демократије. Убеђен сам у победу наше коалиције заједно са нашим партнерима и СНС - навео је Дачић.

Предсједница Владе Србије и потпредсједница Главног одбора Српске напредне странке Ана Брнабић рекла је данас да очекује да ће листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" победити на овим изборима.

-Надам се да ће људи гласати за резултате, да ће гласати за план и програм, за јасну визију, надам се да ће гласати против мржње, надам се да ће победити пристојна и нормална Србија - изјавила је Брнабић послије гласања у општини Савски Венац.

Коментаришући кампању, Брнабић је указала да је ово једна од најпрљавијих кампања опозиционих странака до сада.

Носилац листе "Добро јутро Србијо" Борис Тадић изјавио је данас да ће се на  изборима одлучивати колико ће Србија бити способна да се изнесе са проблемима, као што су борба против криминала и корупције и инфлације.

Након што је искористио грађанско право и гласао, Тадић је рекао да је Србија земља која потребује велико искуство за вођење и један ниво експертизе посебно, како је оцијенио, у годинама са великим искушењима које слиједе.

Тадић је у обраћању новинарима рекао да ће њемачко-француски план везан за Косово бити централна тачка политике у Србији наредне године, као и очување територијалног интегритета и да ће бити потребна вјештина у вођењу преговора на ту тему.

Он је напоменуо и да је ту процес европских интеграција без којих нема напретка и економског развоја.

Потпредсједник Главног одбора Српске напредне странке Владимир Орлић је изјавио да очекује да избори покажу да је народ разумио да Србија не смије да стане и да мора још одлучније корачати у будућност, која мора да буде добра.

-Очекујем да ће данашњи дан показати одговорност наших људи, да смо разумели да сваки мушкарац и жена данас одлучују о будућности своје деце и својих родитеља, свих који припадају нашој заједничкој отаџбини - оцијенио је Орлић.

Један од лидера Српске коалиције НАДА коју чини Нови ДСС и ПОКС Милош Јовановић изјавио је данас да је та коалиција у протеклом периоду показала да има, како је оцијенио, озбиљан политички програм и људе.

Јовановић је, након гласања у Основној школи Јован Миодраговић на Врачару, рекао да очекује да избори озваниче почетак корјенитих промјена, које су, како је оцијенио, потребне Србији.

Председништва Српске напредне странке Петар Петковић поручио је да ће се на данашњим изборима прије свега одлучивати о томе да ли ће српски народ на Косову и Метохији остати и опстати у својој држави Србији и на свом Косову и Метохији.

-Зато је од посебне важности да победи листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане -  јер управо прва тачка нашег програма развоја и будућности Србије јесте одбрана Косова и Метохије у саставу Србије. Ако желимо да се настави са повећањем плата, пензија, уопште убрзаног економског развоја земље, нових пруга, путева и свега онога што доноси бољитак нашем народу, свим грађанима Србије, неопходно је да победи листа Српске напредне странке, „Александар Вучић Србија не сме да стане" - рекао је Петковић послије гласања.

Носилац листе “Мора другачије” Чедомир Јовановић поручио је након гласања, да избори треба да нас учине бољим и јачим, а не да буду још један ров који ће бити ископан између нас.

-Потребан нам је мир. Тешко време је пред нама. Никад компликованији и бруталњи свет није био него данас - рекао је Јовановић.

Јовановић је додао да су нека тешка питања остала отворена која је његова генерација наслиједила, истакавши да је неопходно на та питања дати одговор како не би била терет за нашу децу.

Предсједник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је увјерен да ће грађани препознати значај избора и да ће дати глас онима који су, како каже, најсигурнији избор у овим временима и овим околностима.

-Ја ову изјаву дајем на почетку изборног дана, и надам да ће бити што је могуће мање неправилности и да нико неће доводити у питање интегритет изборног дана. Надам се да ћемо моћи тако нешто да кажемо да ће ови резултати бити такви, да може да се успостави стабилна власт, да завршимо с изборним процесом и да у складу са изборном вољом грађана, кренемо напред - рекао је Јеремић новинарима у Београду.

Први на листи "Србија против насиља" Радомир Лазовић изјавио је да се нада ће данашње гласање довести до промjена у Србији.

Лазовић је новинарима послије гласања у Београду тврдио да је било "јако пуно неправилности и имали смо изборни процес који је вероватно најпрљавији до сада".

-Имали смо куповину гласова, имали смо фалсификоване потписе на листама, имали смо свашта о чему сте могли да чујете свих ових дана. Али упркос томе, у овом тренутку ја се заиста надам да ће воља грађана бити јача од свих ових валоризација, да ћемо победити и да ће Србија кренути у једном другом правцу - тврдио је Лазовић.

Предсједник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић изјавио је данас у Чачку да је гласао тачно у 12.44 часова, истакавши да је то симболично управо због најважније теме на овим изборима - како ћемо се односити према новом западном ултиматуму, односно, како је рекао, француско-њемачком споразуму о признању лажне државе Косово”.

-Веома је важно да у новом сазиву Народне скупштине буде што више патриотских и државотворних и суверенистичких народних посланика који ће одбацити један овакав ултиматум и понижење за државу Србију - рекао је Обрадовић.

Он је истакао да је задовољан предизборном кампањом.

-Мислим да је коалиција Двери Заветници уз подршку великог броја српских интелектуалаца и патриотских удружења оправдала своје постојање и поверење. Мислим да смо имали понајбољу кампању, са једном од најзанимљивијих програмских и креативних делова, посебно мислим да су нам спотови били најбољи - рекао је Обрадовић.

Марковић: Очекујем победу наше листе, јер смо све испунили

Предсједник Јединствене Србије Драган Марковић Палма изјавио је данас да очекује да ће коалиција окупљена око изборне листе “Ивица Дачић - премијер Србије” однети убједљиву побједу на изборима, јер су, како је рекао, сва обећања испунили.

Марковић је, послије гласања на бирачком мјесту у Кончареву код Јагодине, навео да ће коалиција СПС-ЈС-ЗС однијети убједљиву побједу на изборима, ако је критеријум ко је шта урадио.

Учесници парламентарних избора

1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – СРБИЈА НЕ СМЕ ДА СТАНЕ

2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ

3. ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

4. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ – БОШКО ОБРАДОВИЋ – НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ – ДРЖАВОТВОРНА СНАГА – СРПСКА СТРАНКА ЗАВЕТНИЦИ – СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ

5. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА ЗА СРБИЈУ – СРПСКА КОАЛИЦИЈА НАДА – НOВИ ДСС – ПОКС – ВОЈИСЛАВ МИХАИЛОВИЋ

6. VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – ELNÖKÜNKÉRT, KÖZÖSSÉGÜNKÉRT, A JÖVŐÉRT!/САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА – ЗА НАШЕГ ПРЕДСЕДНИКА, ЗА НАШУ ЗАЈЕДНИЦУ, ЗА БУДУЋНОСТ!

7. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – МИРОСЛАВ МИКИ АЛЕКСИЋ – МАРИНИКА ТЕПИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА, СРБИЈА ЦЕНТАР, ЗАЈЕДНО, ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ, УДРУЖЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ „СЛОГА“, НОВО ЛИЦЕ СРБИЈЕ)

8. USAME ZUKORLIĆ – UJEDINJENI ZA PRAVDU – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA, TOMISLAV ŽIGMANOV - DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI / УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА, ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ – ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ

9. СДА САНЏАКА – ДР СУЛЕЈМАН УГЉАНИН/SDA SANDŽAKA – DR. SULEJMAN UGLJANIN

10. ЗАЈЕДНО ЗА БУДУЋНОСТ И РАЗВОЈ – КОАЛИЦИЈА ЗА МИР И ТОЛЕРАНЦИЈУ

11. НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, ДР САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, ВЛАДИМИР ГАЈИЋ, МАРИНА ЛИПОВАЦ ТАНАСКОВИЋ

12. ДОБРО ЈУТРО, СРБИЈО – САША РАДУЛОВИЋ (ДЈБ) – БОРИС ТАДИЋ (СДС) – АНА ПЕЈИЋ (ОТЕТЕ БЕБЕ)

13. ПОЛИТИЧКА БОРБА АЛБАНАЦА СЕ НАСТАВЉА – ШАИП КАМБЕРИ /BETEJA POLITIKE E SHQIPTARËVE VAZHDON – SHAIP KAMBERI

14. ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ – МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА, ПРОФ. ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ

15. СРБИЈА НА ЗАПАДУ – ДА СЕ СТРУКА ПИТА

16. РУСКА СТРАНКА – СЛОБОДАН НИКОЛИЋ

17. ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – МОРА ДРУГАЧИЈЕ

18. АЛБАНСКА ДЕМОКРАТСКА АЛТЕРНАТИВА – УЈЕДИЊЕНА ДОЛИНА ALTERNATIVA DEMOKRATIKE SHQIPTARE – LUGINA E BASHKUAR

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана