Затражене максималне казне за убиство Ћурувије

Срна
Затражене максималне казне за убиство Ћурувије

БЕОГРАД - Тужилаштво Србије за организовани криминал у завршној ријечи предложило је суду у Београду да четворицу некадашњих радника Државне безбједности, оптужених за учешће у убиству новинара и власника "Дневног телеграфа" Славка Ћурувије 1999. године, осуди на максиманлне затворске казне по 40 година.

Завршне ријечи одбране, окривљених и њихових бранилаца, заказане су за 13. и 17. септембар.

Након тога суд ће заказати објаву друге првостепене пресуде, пошто је прва укинута, преноси Тањуг.

Првооптужени у овом случају је некадашњи шеф Ресора државне безбједности /РДБ/Радомир Марковић, тадашњи шеф београдског центра РДБ-а Милан Радоњић и оперативац Ратко Ромић.

Мирослав Курак, који је оптужен као непосредни починилац убиства, у бјекству је и суди му се у одсуству.

Њих четворица су послије првог суђења били осуђени на укупно 100 година затвора, али је та пресуда укинута и наложено је ново суђење, јер је пресудом у случај уведено НН лице као непосредни извршилац убиства, што је супротно оптужници.

Према ставу Тужилаштва, мотив за убиство Славка Ћурувије било је његово иступање у јавности, домаћој и страној, у којима је критиковао власт Слободана Милошевића и Мирјане Марковић, али и то што је имао одређене политичке амбиције.

Ћурувија је праћен све до самог убиства, а нарочито интензивно је праћено његово кретање 10. и 11. априла 1999. године.

Убијен је на православни Васкрс 11. априла 1999. године, у дворишту испред улаза у зграду, гдје су се налазиле просторије маркетинг службе "Дневног телеграфа", а са њим је тада била Бранка Прпа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана