Зашто ни на распродаји некадашње симболе Београда, старе зграде нема ко да купи

ГС
Зашто ни на распродаји некадашње симболе Београда, старе зграде нема ко да купи

Шампион безуспешних продаја је зграда "Рада" у Косовској улици.

 Продата је тек из 14 покушаја. На крају ју је купила држава.

Процjенитељ, Милић Ђоковић, истиче да није проблем цијена већ квалитет, оно што купац добије. Повраћај капитала, каже, није реалан и зато инвеститора нема на тржишту.

"Сад, када се обрачуна 1, 46 милијарди, негде око десетак милиона евра, то је велика цифра,  али ту је 15.000 нефункционалних квадрата, плус добијате 5.000 паркинг места, односно квадрата у паркинг местима које не можете реално ни да користите. Тешко ће купац доћи до најисплативије намене", сматра Ђоковић.

Ко је шамшпион безуспjешних продаја 

Када је град је први пут покушао да ријеши проблем Сава центра који је годинама пословао са губицима 2016. године, понудио је јавно приватно партнерство. Идеја није реализована, па је град продао Сава центар.

Прва два тендера нису успjела. Тек када је цијена са 27 милиона евра пала на 17,5  `Делта` је уз обавезу улагања од најмање 50 милиона, купила "Центар Сава", на којем увелико траје реконструкција.

Београђанка је продата из другог покушаја када је цијена са 20,4 милиона евра, снижена за четири милиона. Компанија "Марера"  завршила је реконструкцију.

Иста компанија почела је реконструкцију "Бигза"  која ће коштати 20 милиона евра.

Шампион безуспjешних продаја је зграда "Рада" у Косовској улици која је продата тек у 14. покушају.

Први пут је понуђена прије 13 година по почетној цијени од близу шест милиона евра. Држава је на крају 3.600 метра квадратних тог објекта платила 341 милион динара и реновирала га за потребе Републичког правобранилаштва.

Ако се продајна цијена израчуна по метру квадратном купци су до имовине дошли по врло повољним условима.

Ако није цијена, у чему је проблем 

"То је теорија која није добра. Није проблем цена по квадрату, није то новоградња, па ви купите 3.000 по квадрату који је функционалан, има све садржаје, паркинге у које не треба ништа да уложите", сматра Ђоковић.

Објашњава, да је, ако се издаје 12.000 квадрата по најмањој просјечној цијени од 20 до 25 евра по квадрату, потребно 25 година да би се вратило уложених 40 милиона евра.

"За 25 година повраћај капитала од 40 милиона евра није реалан и зато инвеститора реално нема на тржишту", указује процјенитељ. 

Тешко је продати овакве објекте, јер је реконструкција скупа, па се инвеститорима тешко исплати.

Можда је баш због тога некадашња зграда "Беобанке" на Зеленом венцу и даље ругло. Продата је прије неколико година по релативно повољној цијени.

Купци су најављивали да ће је претворити у модеран пословни објекат, али радови још нису ни почели.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана