Зараза букнула у новосадском вртићу

ГС
Зараза букнула у новосадском вртићу

НОВИ САД - У новосадском вртићу забиљежен је случај заушки код једног дјетета.

Институт за јавно здравље Војводине (ИЗЈЗВ) у одговорима на питања родитељског портала Бебац поводом овог случаја навео је да су предузете мјере како би се спријечило даље ширење инфекције, као и да вакцинисана дјеца без симптома инфекције редовно могу долазити у вртић.

Информације о инфекцији заушака родитељи поменутог новосадског вртића добили су у уторак уз упозорење да прате здравствено стање своје дјеце и да се у случају симптома обрате педијатру.

Ипак, родитељима није назначено да невакцинисану дјецу не доводе у вртић што представља епидемиолошки ризик за колектив.

Тек три дана након информације о појави заушака родитељима је препоручено да дјецу старију од годину дана одведу на обавезну вакцинацију.

ММР вакцина штити од заушака

Ко је угрожен и како би родитељи требали да се понашају у овој ситуацији, одговорили су из Института за јавно здравље Војводине. Навели су да су угрожена дјеца која нису вакцинисана ММР вакцином или нису прележала заушке.

- ММР вакцина штити од заушака, малих богиња и рубеоле.  

ИЗЈЗВ је вртићу наложио спровођење мјера предострожности као што су вакцинација, појачана хигијена, као и праћење и пријаву нових случајева.

Међу препорукама опет се није нашла забрана доласка у вртић дјеце која нису вакцинисана. Према Закону о заштити становништва од заразних болести неопходно је да дјеца која бораве у предшколским установама буду вакцинисана ММР вакцином која се према календару вакцинације даје дјеци након првог рођендана.

- Вртићи би морали да се придржавају закона. И кад би још и санитарна инспекција и један дио педијатара радили свој посао, овакве ствари се не би дешавале. Чим дијете уђе у другу годину живота, мора се вакцинисати ММР-ом. То је препорука епидемиолога, закона и великог броја педијатара. Дјеца која нису вакцинисана, а ушла су у другу годину живота, што прије треба да буду вакцинисана - рекла је епидемиолошкиња Верице Илић за портал Бебац и нагласила да невакцинисана дјеца треба склонити из колектива док не прође епидемија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана