Зарацин: Тренутно се чини да је ситуација веома лоша на сјеверу КиМ

Tanjug
Foto: Arhiva

ПРИШТИНА - Специјални изасланик Немачке за Западни Балкан Мануел Зарацин изјавио је данас да се тренутно чини да је ситуација на сjеверу КиМ веома лоша, са обе стране.

'Они се надају да ће постићи договор, не тако велики као што је био у Охриду. Покушаћемо да избегнемо овај тренутак конфронтације и вратимо се на пут опуштања који је предвиђен планом ЕУ за релаксацију. Нема другог начина него да убедимо оба лидера да следе овај пут“, рекао је Зарацин за РТВ21.
    
Он је, такође, оцијенио да су поступци премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија који су довели до ескалације ситуације у Звечану, када је дошло до немира и рањавања војника Кфора, ''велика грешка''.
    
Према његовим ријечима, постојала је јасна наредба ЕУ влади у Пртиштини а тицала се и градоначелника, међутим, Курти је имао други план и ЕУ је одлучила да казни овакво понашање и да каже да она то не прихвата.
    
"Лично, мислим да је велика грешка то шта је Аљбин Курти урадио у случају који је довео до ситуације у Звечану (са рањавањем војника КФОР-а и тамошњим нередима). Међутим, све што се догодило није била искључива одговорност косовске стране. Европска унија је јасно саопштила шта жели да се уради, односно неколико тачака, како би се ситуација олакшала", нагласио је Зарацин, пренео је Репортери.
    
Он сматра да је кривица и на Влади Србије и позвао је Куртија ''да што више тестира Србију, испуњавајући критеријуме споразума да и Срби ураде свој део посла''.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана