Западни званичници знају које су “црвене линије” Београда

Срна
Западни званичници знају које су “црвене линије” Београда

МИНХЕН - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је кључна тема разговора са свјетским званичницима у Минхену био дијалог Београда са Приштином, да су добро заступани интереси Србије и да западни званичници знају које “црвене линије” Србија неће да прекорачи.

Вучић, који присуствује Минхенској конференцији о безбједности, рекао је да је имао веома добре разговоре са Британцима, грчким пријатељима, као и битне састанке са Нијемцима, Французима и Американцима, те да је важно што је наишао на поштовање.

Он је истакао да је било ријечи о приједлогу ЕУ о Косову и Метохији, који више није француско-њемачки план.

“Имао сам веома важне разговоре у Минхену, добро смо заступали интересе Србије. Ту епохалних и позитивних новости нити је било, нити је могло да буде. Добро је да смо дошли и успели да објаснимо нашу позицију прецизно и рационално”, рекао је Вучић.

Он је истакао да је у разговорима било ријечи о неопходности формирања заједнице српских општина /ЗСО/, те да су његови саговорници са Запада рекли да знају које су линије које Србија неће да прекорачи.

“Властима у Приштини не верујем ништа, али ако питате колики је ангажман, нарочито после одлука Савета Европе, и Американаца и Европљана да раде на том питању, мислим да никада неће бити снажнији захтеви за формирање ЗСО”, рекао је Вучић.

Он је додао да га сутра очекују разговори о питању наставка дијалога са Приштином у Бриселу.

“Ја идем да говорим о ЗСО. Не можете пре 10 година да потпишете нешто и онда да кажете Вучић хоће шољицу кафе, али без шољице. Морате да испуните оно што сте потписали, а онда можемо да разговарамо даље”, рекао је Вучић.

Он је нагласио да нигдје не пише да Србија мора да призна Косово да би Приштина формирала ЗСО.

Вучић је додао да је српска страна у данашњим разговорима успјела да мало промијене призму и оквир да саговорници разумију шта Србија ради и мисли.

Министар спољних послова Ивица Дачић, који је у делегацији Србије, истакао је да су страним политичарима јасне “црвене линије” Србије и да им је пренио да неформирање ЗСО руши повјерење и да је веома битно да схвате позицију Србије.

“То је потврда исправности државне политике која се води, а то је заштита државних и националних интереса”, рекао је Дачић.

Вучић се на маргинама скупа током дана и вечери састао са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом, британским министром спољних послова Џејмсом Клаверлијем, премијером Грчке Кирјакосом Мицотакисом, француским предсједником Емануелом Макроном, њемачким канцеларом Олафом Шолцом, те америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана