Жандармерија сутра обиљежава 152 године постојања

Танјуг
Жандармерија сутра обиљежава 152 године постојања

Београд - Припадници Жандармерије, специјалне јединице Министарства унутрасњих послова сутра ће, извођењем вјежбе сузбијања тероризма на води обиљежити 152 годину постојања.

Вјежба “Сава 2012” ће бити изведена на лијевој облаи ријеке Саве а претходно ће, у Наставном центру МУП-а у Макишу бити организована прослава дана и славе Жандармерије, најавио је МУП.

Историја српске Жандармерије као специјалне војно полицијске јединице почела је 1860. године да би њен положај био дефинисан Законом о устројству Војног министарства који је ступио на снагу 1864. године.

Касније, 1881. и 1921. године су донети нови закони о Жандармерији а организација и надлежност тадашње српске Жандармерије били су исти као и код већине јединица тог типа у европским државама.

Након Другог свјетског рата, установљен је потпуно нов систем управних власти и прекинут сваки континуитет са предратном Жандармеријом да би, 25. јуна 2001. на основу одлуке Владе Србије, у оквиру МУП-а поново оформљена Жандармерија.

Жандармерија у свом саставу има Команду, која је смјештена у Београду, и четири одреда - у Београду, Нишу, Краљеву и Новом Саду. Ти одреди имају своју област одговорности, али се по потреби могу ангажовати на територији цијеле државе.

Уз сузбијања тероризма и превентивних антитерористичких дјелатности у задатке те јединице спада и обезбјеђивање јавног реда и мира у свим ситуацијама високог ризика као и пружања помоћи цивилима у ванредним ситуацијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана