Замијењен натпис на споменику српским жртвама у концентрационом логору Маутхаузен

Танјуг
Замијењен натпис на споменику српским жртвама у концентрационом логору Маутхаузен

У некадашњем злогласном нацистичком концентрационом логору Маутхаузен у Аустрији промијењен је натпис на споменику српским жртвама.

У присуству амбсадора Србије у Аустрији Небојше Родића, свештеник парохије у Линцу, протојереј-ставрофор Драган Мићић, освештао је нову плочу која је постављена на споменик српским и југословенским жртвама у меморијалном центру Маутхаузен.

“Послије три године, коначно смо исправили грешку према жртвама из Другог свјетског рата који су страдали у логору Маутхаузен. Нову плочу је финансирао Александар Ченић, на чему смо му захвални испред парохије у Линцу. Велику захвалност на упорности и труду дугујемо амбасадору Родићу”, рекао је свештеник.

На новој спомен плочи стоји: “Српским жртвама логора Маутхаузен. Страдали сте као мученици, отаџина вас памти као хероје. Нека вам је вечна слава. Република Србија их се сећа са поштовањем”.

Концентрациони логор је познат као један од најозлогашенијих нацистичких логора, али је сијао смрт и у Првом свјетском рату.

Он је формиран још 22. септембра 1914, а у Другом свјетском рату ослобођен је од стране савезничких снага 5. маја 1945.године.

У Маутхаузен и његове споредне логоре депортовано је око 200.000 припадника 30 националности, а више од половине њих је убијено или су умрли од посљедица присилног рада.

У Маутхаузену и његовим помоћним логорима, прије свега Гузен и Ебензе, током Другог свјетског рата страдало 12.800 Срба.

У два свјетска рата на крајње свиреп и звјерски начин у овом логору је страдала укупно око 21.000 људи српске националности.

У огромном проценту су међу преминулима били дјеца, жене, стари. Око 4.000 несрба, припадника других југословенских народа, почива у масовној гробници логора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана