Захтjеви Приштине за хитан пријем у НАТО бесмислени, Србија за дијалог

Танјуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД- Захтјеви Приштине за хитан пријем у НАТО и брже формирање војске Косова, представљају бесмислени пропагандни потез, који се своди на оптужбе према Београду да би, имајући у виду кризу у Украјину, могао насилним путем да ријеши косметски проблем, поручио је данас предсједник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун.

Он је за Танјуг рекао да је Приштини потпуно јасно да тзв. Косово не може пречицом постати чланица НАТО и истакао да се Београд веома јасно декларисао за дијалог.

"Београд жели да на миран, политички начин реши косметски проблем, а Приштина је та која блокира дијалог. Истовремено, таквим потезима не само да покушава да задобије пажњу НАТО земаља и добије подршку за убрзаније формирање тзв. војске Косова, већ и да добије што је могуће више финансијске и материјалне подршке за ту формацију", рекао је Дрецун.

Он напомиње да приштинска страна жели да, причом о наводној опасности од Србије, замаскира сопствене припреме за насилно рјешавање питање севера Косова.

"Они су већ тзв. косовске безбедносне снаге устројили по принципу класичне војне организације, имају три пешадијска пука, наоружање које је тешког калибра, имају и артиљерију и неке хаубице. Желе да набаве још наоружања, а све то нам показује да српски народ може бити угрожен од те формације", указао је Дрецун.

Навео је да ће Приштина само ове године за куповину наоружања издвојити више од 50 милиона евра.

Дрецун наглашава да Приштина добија и значајно наоружање и помоћ од САД, Турске, Немачке, Велике Британије, док се велики број припадника КБС школује на војним академијама земаља чланица НАТО.

"Специјално-оперативна јединица чак за 50 одсто повећава бројно стање. НАТО би морао да погази кључне принципе на којима почива да би примио једну такву творевину у своје чланство. Стигле су изјаве њихових високих званичника да то једноставно није реално. Дакле, Приштина лови у мутном, покушава да сваку ситуацију искористи да би Србију представила у што је могућем негативнијем светлу", поручио је Дрецун.

Каже и да Приштина тиме жели да оправда оно што ради у процесу дијалога, кога блокира и при чему неће да разговара са нашом делегацијом.

"Желе да овладају насилно. Амбиција Приштине је да покушају да добију чланство у Савету Европе, нападају опет Интерпол, покушаће да поново уђу у неке међународне организације где нису успевали минулих година и они сада траже подршку, представљајући се као некакав истурени бастион", навео је Дрецун.

Дрецун је истакао да је Балкан без своје воље увучен у геополитичко сучељавање запада са Русијом.

"Нажалост, то се не може избећи. Србија покушава да сацува своју геоплотичку позицију и да изаће са што мање штете. Сматрамо да се санкцијама ниједан проблем не може решити, то показује и наше искуство", рекао је Дрецун.

Он је упитао зашто би Србија ушла у конфликт са земљом која је стална чланица Савјета безбједности и која нам пружа кључну подршку у УН и у одбрани нашег територијалног интегритета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана