Захарова: Суд у Хагу посљедња нада за правду за жртве албанских џелата са Косова

Срна
Захарова: Суд у Хагу посљедња нада за правду за жртве албанских џелата са Косова

БЕОГРАД/МОСКВА - Процеси пред Специјалним судом за злочине терористичке ОВК посљедња су нада за правду породицама жртава џелата из редова косовских Албанаца и онима који су успјели да преживе, истакла је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

"Надамо да ће Специјални суд радити професионално, беспристрасно и да ће посветити потребну пажњу заштити свједока", рекла је Захарова.

Она је навела да је ријеч о индивидуалној одговорности лидера ОВК за ратне злочине почињене од 1998. до 1999. године и злочине против човјечности, укључујући отмице, мучења, убиства, док је објављивање доказа планирано за 11. април, пренио је "Спутњик".

"Много се причало о некаквом рату за независност. То је циљано, али неоправдано величање и придавање такозваног племенитог шарма ономе што је био вишегодишњи организовани терор од бандитског косовско-албанског подземља, чији се истински карактер открива сада у Специјалном суду", рекла је Захарова.

Захарова је додала да је јасно да је ријеч о медијској игри, док је у стварности све много страшније.

Суђење бившим вођама терористичке ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Јакупу Краснићију и Реџепу Сељимију за злочине над Србима, неалбанцима и политичким неистомишљеницима почело је у понедјељак, 3. априла, у Хагу.

На суђењу бившим вођама терористичке ОВК пред специјалним судом у Хагу, тужилаштво је навело да су они одговорни за најмање 102 убиства и да су прибјегавали присилним затварањима људи.

У уводном излагању Тужилаштва наведено је да су злочини вршени систематски и непрекидно "ради остваривања заједничког злочиначког циља" и истакнуто да је такозвана ОВК затварала људе и послије потписивања Кумановског споразума.  

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана