Захарова: Србију нико није питао 2008. о "независности" Косова

Tanjug
Foto: Arhiva

МОСКВА- Портпарол руског министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је данас да су се лицемерје и дволичност учврстили као "визит карта" западне дипломатије, као и да Србију нико није питао ниста 2008. године о независности такозваног Косова.


"Чујемо доста оптужби на свој рачун да не поштујемо одредбе међународног права, да смо на погрешној страни историје, а да је Запад на правој страни. Добро се сећамо ситуације са једностраним проглашењем 'независности' Косова 2008. године, када су САД и ЕУ једногласно тврдиле да стварање 'републике Косово' без сагласности Београда није у супротности са нормама међународног права. Да подсетим, Србију нико није питао. Београд је јасно изнео свој став, рекавши да је против", рекла је Захарова на брифингу за новинаре. 

Она је додала да данас, 15 година касније, западне земље одбијају да следе сопствене рекламиране "стандарде" у односу на ситуацију у Украјини. 

"Они одбацују резултате референдума одржаних на Криму и у Севастопољу, ДНР, ЛХП, Запорошкој и Херсонској области по питању присаједињења територија Русији, називајући их 'нелегалним'. Али, 2008. године није било референдума о Косову. Западне земље, САД и Европска унија, су говориле да тако треба и то је нормално. Шта се променило? Зашто је тада било нормално без референдума, а сада, испада, није нормално са референдумом", запитала је Захарова. 

Она је подсjетила да је све ово део спекулација у информационом окружењу, јер су самопроглашени "посланици" у Приштини једноставно прогласили 17. фебруар 2008. као Дан независности покрајине, супротно Резолуцији 1244 Савета безбедности УН. 

"Данас, Запад поново користи омиљени метод. Дијалог Београда и Приштине под окриљем ЕУ има све шансе да понови судбину Нормандијског формата. Позивам све стручњаке, политикологе, новинаре и јавност да размисле о улози коју ће имати споразуми са Западом", рекла је Захарова. 

Она је напоменула да је било и потписа 'светског значаја', и то не само људи који су представљали одређене политичке снаге, већ су имали апсолутна овлашћења да провере такве документе.

 "Мислим на западне земље. Желим да кажем да су споразуми из Минска легализовани у Савету безбедности УН. Шта је Запад урадио са свим овим? Нису га ни сломили. Нису ни почели ни на који начин да говоре о ревизији Минских споразума, да уносе било какве амандмане, а једног дана су признали да неће све ово да спроведу. Није ли ово дивна лекција коју су НАТО-центричне земље дале свима? Последње, али не и најмање важно за Србију", истакла је Захарова. 

Захарова је указала да потпис високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност већ 10 година стоји под обавезом формирања Заједнице српских општина на КиМ. 

"Ова структура је осмишљена да обезбеди опстанак српског становништва у региону. Међутим, косовске власти на све могуће начине саботирају њено стварање, користећи саучесништво Брисела и Вашингтона. Потпис је вредан тога. Документи су валидни. Годинама касније, САД и ЕУ су одлучиле да Београду наметну преправљени план насеља, где се такви механизми заштите интереса српског становништва Косова уопште не помињу", напоменула је Захарова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана