Захарова: Русија никад неће заборавити да је Косово дио Србије

ГС
Захарова: Русија никад неће заборавити да је Косово дио Србије

Март је један од најтрагичнијих у историји Србије, подсјетивши на погром Срба 17. марта 2004 године, изјавила је представница министарства иностраних послова Русије Марија Захарова на редовном брифингу.

- Без обзира на многобројне апеле међународним судским инстанцама за ове злочине нико није одговарао - истакла је она.

- Уз одобрење западних покровитеља, власти у Приштини настављају политику исељавања Срба са Косова, стављајући под знак питања опстанак српских општина. Русија никад неће заборавити да је Косово дио Србије - објаснила је она: Наставићемо да пружамо подршку Београду у његовим легитимним захтјевима да се заштите права Срба на Косову.

Она је подсјетила и на бомбардовање Југославије 1999. године, када је НАТО показао свијету шта заправо значи "хуманитарна интервенција".

- За 11 недјеља, почевши од 24. марта 1999. године, на суверену европску републику испаљено је 3.000 крстарећих пројектила, а бачено је 80.000 тона бомби, укључујући касетне гранате и муницију са осиромашеним уранијумом. Према подацима српских власти, током варварских бомбардовања погинуло је око 2.500, укључујући 89 дјеце - навела је Захарова.

Она је истакла да је Русија првобитно осудила војну операцију Сјеверноатлантске алијансе против Југославије, сматрајући тај чин грубим кршењем међународног права.

- То није био само агресиван удар на неку земљу. То је удар на цијели свјетски поредак који је успостављен послије Другог свјетског рата - подсјетила је представница МИП-а, цитиравши на тадашњег шефа руске дипломатије Евгенија Примакова, преноси Спутњик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана