Задушнице на руинираном гробљу у Приштини обиљежило пар Срба, у јужној Митровици уништена већина споменика

Срна, Танјуг
Foto: Срна

ПРИШТИНА - Приштински парох Станиша Арсић рекао је да је само неколико Срба дошло на гробље у овом граду и упалило свијеће на Задушнице, оптуживши приштинске власти да хушкачком политиком изазивају страх код расељених и оних који живе у околним селима ослоњеним на Приштину.

-Непримерене хушкачке изјаве појединаца из приштинске власти додатно уносе немир и спречавају расељене и прогнане да изађу на гробље и да у броју у ком су долазили у Цркву Светог Николе, у којој су крштени и венчани, обиђу ову светињу - рекао је парох приштински.

Он је навео да је гробље од јесењих до ових задушница додатно руинирано, порушен је један број надгробних споменика, а надлежни из косовског комуналног предузећа из Приштине донекле су очистили гробље како би ту истину замаглили.

-Истина се не може скрити. Не може нико рећи да нема нових скрнављења нашег гробља и да гробљу прети зарастање у коров - рекао је Арсић.

Он је изразио страх да ће, уколико насљедници не буду излазили на гробље и оно не буде одржавано, за коју деценију нестати, а тиме и свједочанство српског трајања у Приштини.

Парох Арсић је навео да је упућивао апел вјерницима из Приштине да за Задушнице пред почетак Великог васкршњег поста изађу на гробље и присјете се својих сродника сахрањених на приштинском гробљу.

-Ако њих заборавимо, заборавићемо сами себе - рекао је парох приштински и додао да донекле има разумијевања да је епидемија вируса корона један од разлога изласка малог броја Срба на гробље.

Привремени орган општине Косовска Митровица организовао је јутрос, заједно са Црквеном општином, превоз за све грађане који су жељели да на зимске Задушнице изађу на гробље у јужном дијелу Косовске Митровице.

Грађани који су обишли гробна мјеста својих најмилијих рекли су да је више од 80 одсто споменика потпуно или дјелимично уништено, преноси Косово онлајн.

Они истичу да то најбоље показује однос Албанаца према мртвим Србима.

-Све је поломљено и срушено, ово је варваризам, туга једна. Ми ово никада нисмо радили, ово је доказ њихове културе. Покушавају да затру сваки траг да смо икада овде живели - рекао је један од грађана.

Срби из сјеверног дијела Косовске Митровице од краја сукоба 1999. године преминуле сахрањују на гробљу у Рудару, а гробље у јужном дијелу града обилазе само на Задушнице или када су им обезбеђени превоз и пратња полиције.

Српска православна црква и вјерници обиљежавају данас Велике или Васкршње задушнице, као знак сјећања на све преминуле, када се посјећују гробља и прислужују свијеће на гробовима најближих и у храмовима.

Црква је прописала посебне дане - Задушнице, и то четири пута годишње, када се вјерници посебно моле за покој душа преминулих.

Срби из Ђаковице, Пећи и Дечана такође су данас, на Задушнице, обишли гробове својих најмилијих на локалним гробљима и запалили свијеће за покојнике.

На гробљу у Дечанима, монаси из оближњег манастира Високи Дечани одржали су опијело за помен душама преминулих, којем је присуствовала група Срба из тог мјеста.

Највећи број споменика на православним гробљима и у та три места је уништен, преноси Косово онлајн.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана