Забрањено окупљање “Мирдита, добар дан” у Београду

Срна
Foto: Спутњик

БЕОГРАД - Министарство унутрашњих послова (МУП) Србије забранило је из безбједносних разлога јавно окупљање у Београду под називом “Мирдита, добар дан”, које промовише независност самопроглашеног Косова.

”Министарство унутрашњих послова донело је наредбу да се прекине јавно окупљање 'Мирдита, добар дан' због опасности од угрожавања безбедности људи и имовине, као и опасности од нарушавања јавног реда и мира у већем обиму”, рекао је министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

Он је нагласио да неће бити дозвољени ни други скупови на том простору.

Дачић је навео да су о наредби упознати организатори скупа, саопштено је из МУП-а Србије.

Одржавање Фестивала “Мирдита, добар дан”, који промовише независност самопроглашеног Косова, најављено је од данас до 29. јуна.

Стотинак младих окупило се данас на Дорћол плацу у Београду како би на миран начин исказали незадовољство због овог фестивала. Млади су носили српске тробојке, пароле са порукама “Нема предаје” и паное са фотографијама српских фресака уз поруку “У случају да сте заборавили праву културу Космета”.

Градоначелник Александар Шапић изјавио је раније да је против одржавања Фестивала, поручујући да, док год је на челу српске пријестонице, град Београд неће дати ниједну врсту сагласности за одржавање “Мирдите”, и да ће сви простори које евентуално буду користили бити искључиво приватни.

Иницијатива младих за људска права, која је један од организатора “Мирдите”, више пута је поручила да неће одустати од одржавања Фестивала који се у Београду организује од 2014. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана