За деценију мапирано и ријешено 123 случаја нестале дјеце у Србији

Танјуг
Foto: Arhiva

БЕОГРАД - За 10 година рада линије 116 000 за несталу дјецу у Србији примљено је готово 3,9 хиљада позива, мапирано 123 случаја нестанка од којих су скоро сви позитивно рјешени, саопштила је данас организација Мишинг Чилдрен Европе која са НВО Астром држи тај број.

Како се наводи, међу мапираним случајевима нестанка до сада је било 75 дјевојчица и 48 дјечака. Организација Мишинг Чилдрен Европе данас обиљежава 15. годишњицу 116 000 телефонских линија које имају за циљ да обезбједе бесплатну подршку породицама и самој дјеци 24 сата свих седам дана у недјељи у случајевима нестанака или отмица дјеце широм Европе. Оператери телефонских линија одговорили су на преко 2 милиона позива и пружили подршку у више од 70 хиљада случајева нестале дјеце.

"Дежурне службе за несталу дјецу играју кључну улогу у обезбјеђивању праћења свих случајева, како би сва дјеца, као и њихови родитељи или други старатељи, имали приступ бесплатној и тренутној психолошкој, правној и административној подршци", објаснио је он. Овим дежурним бројем управљају националне организације специјализоване за случајеве нестале дјеце које у многим земљама чине професионалци и обучени волонтери.

У већини земаља, телефонске линије 116 000 такође нуде приступ својим услугама преко друштвених мрежа и других платформи за четовање. Ова организација позвала је ЕУ и државе чланице да унапреде системе заштите деце и испуне очекивања Европског кодекса електронских комуникација и стратегије ЕУ о правима дјетета. Тражи се и подршка дежурним 116 000 линијама за несталу дјецу, кроз стабилно финансирање и изградњу капацитета.

Ова линија за пријављивање нестанака дјеце у Србији фукционише волонтерски, тј. на њој дежурају СОС консултаткиње Тима за подршку жртвама трговине људима, наводи се у саопштењу. Наводи се да се СОС линија за жртве трговине људима финансира пројектно из иностраних фондова. Потпредсједница Европске комисије за демократију и демографију Дубравка Шуица изјавила је да се пречесто дешава да су нестала дјеца испод радара.

"Посао који Мишинг Чилдрен Европе ради у овој области више од једне деценије је од великог значаја - помаже својим чланицама да изграде квалитетну услугу 116 000 за превенцију и реаговање у случајевима нестале дјеце. У сваком случају несталог дјетета, постоји дјете које је жртва и које је у опасности од озбиљних повриједа својих права", изјавила је она. Додала је да је потребна већа свјест, већа видљивост, и боље услуге подршке и координисани одговори на трагедију нестале ђеце на националном и европском нивоу. "Комисија је спремна да удружи снаге са Мишинг Чилдрен Еуропе и њеним чланицама, како би помогла да се ефикасно спријечи и одговори на овај превише распрострањен феномен", закључила је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана