Вулин: Власти БиХ ме спријечиле да се поклоним сјенама убијених Пребиловчана

Танјуг
Вулин: Власти БиХ ме спријечиле да се поклоним сјенама убијених Пребиловчана

БЕОГРАД - Потпредсједник Владе Александар Вулин изјавио је да га је данас Савјет министара БиХ спријечио да се поклони сјенама убијених Пребиловчана.

- Мени је данас забрањено да будем у Пребиловцима, поред јаме гдје су усташе 1941. године убиле више од 1.000 Срба, од тога 600 жена и дјеце, гдје су пред њеним осмогодишњим ђацима силовали учитељицу Стану Арнаутовић седам дана док није полудјела, па су морали да је закољу и баце у јаму. Данас је требало да будем тамо гдје се обиљежава трагедија Срба, у Пребиловцима, рекао је Вулин и додао да је његов долазак спријечила, према његовим сазнањима Влада Босне и Херцеговине, тачније Един Форто који је, како је чуо, "под потпуном командом господина Конаковића уз сагласност странаца".

Гостујући у Националном дневнику телевизије Пинк поводом забране власти Босне и Херцеговине да присуствује отварању изложбене поставке "Пребиловци 1941" у том мјесту, Вулин је објаснио да му власт БиХ није забранила већ мудро ћутала до пола сата, сат пред лет "а онда су рекли да у министарству  Едина Форта нема нико да потпише дозволу за прелет јер су сви на мору, сви су на годишњем одмору".

- То нам поручује да се, кад год ми Срби подсјећамо на усташке и хрватске злочине, увијек деси нешто да ми не можемо да одемо. Када Александар Вучић треба да оде у Јасеновац - кажу није по процедури, када сам ја хтио да одем у Јасеновац рекли су - а то не може никако да се деси зато што то изазива проблеме у регији. Сада када треба да одем у Пребиловце одједанпут нема никога у Влади Босне и Херцеговине да потпише дозволу за прелет, навео је Александар Вулин.

Потпредсједник српске владе је нагласио да кад год неко из Србије покуша да подсјећа на усташке злочине, на оно што се заиста догодило, "биће неко да нама Србима стави до знања да ми то не смијемо да радимо".

Он је подсјетио да је јама у Пребиловцима била забетонирана послије рата, да је послије 50 година четири хиљаде људи ексхумирано и да и даље није јавно речено ко је то починио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана