Вулин: Србија нема увид у спискове људи са забраном уласка у БиХ

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин рекао је да Србија нема увид у спискове на којима су имена њених грађана којима је забрањен улазак у БиХ, те да он не жели да коментарише разлоге за овакве поступке БиХ.

- Немамо увид, то је дискреционо право сваке државе и свака то може да уради, али зашто то раде, о томе сада не бих коментарисао - рекао је Вулин за телевизију Пинк.

Крајем прошле седмице са границе враћени некадашњи високи функционер МУП-а Србије Братислав Дикић и угледни адвокат Горан Петронијевић, а претходно и историчар Милош Ковић,

Коментаришући писање „Гардијана“ да је мир на Балкану угрожен и да су предсједник Србије Александар Вучић и Србија Путинов "тројански коњ", Вулин је истакао да стабилност Балкана зависи од Србије и да је регион миран зато што је Србија стабилна и што је у стању да очува мир на овом простору.

Говорећи о нападима на Србију од политичара из окружења као што су Жељко Комшић из БиХ, Мило Ђукановић из Црне Горе и Аљбин Курти из Приштине, Вулин је навео да не може да вјерује да ти исти између два залогаја српског хљеба пљују Србију.

Он је указао да се Албанци са Косова и Метохије преко Сјеверне Македоније снабдијевају српским житом и српским уљем, а забрањују Србима да гласају на српским изборима 3. априла, док Црна Гора и БиХ неће да уђу у "Отворени Балкан", јер је то, наводно, Вучићев великосрпски пројекат.

- А хоћете жито, хоћете вакцине, хоћете уље, хоћете бесцаринско, хоћете да донесете резолуцију о геноциду да кажете да су Срби починили геноцид у Сребреници. А хоћете њихово брашно и уље, то није геноцидно, је ли? - рекао је Вулин.

Он је нагласио да зна да ће га нападати због овога што је рекао, али да је то једноставно истина.

- И када год затреба нешто, ту је Александар Вучић да пружи руку. Али, наравно да због тога неће добити захвалност, него ће гледати да га пљуну кад год буду могли, а са њим Србију - оцијенио је Вулин.

Вулин је подсјетио да у БиХ још није ријешено то ко је покушао да убије Вучића у Сребреници, односно Поточарима, прије неколико година, али да Министарство унутрашњих послова Србије води озбиљну истрагу и да не сумња да ће доћи до случаја када ће оптужница моћи да буде подигнута.

- Као министар унутрашњих послова учинићу све да се истина сазна - рекао је Вулин.

Он је навео да ће Србија остати неутрална у случају украјинске кризе, те додао да сви покушавају да искористе Србију за неки свој интерес, али да је политика Србије да буде војно неутрална и брине о интересу о себи и свом народу гдје год да живи.

Вулин је рекао да је веома забринут због онога што се дешава на Косову и Метохији, гдје се нападају Срби и не дозвољава им се да гласају на српским изборима 3. априла, као и зато што се потези Курти, за којег је рекао да је велика кукавица, не могу предвидјети.

Он је оцијенио да је телевизијска реклама на албанским медијима у Приштини гдје мала дјевочица не дозвољава родитељима да купују у самопослузи српске производе представља доказ да је "дозвољено мрзети Србе".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана