Вулин: Србија неће заборавити некажњени НАТО злочин

Srna
Вулин: Србија неће заборавити некажњени НАТО злочин

БЕОГРАД - Министар одбране Србије Александар Вулин данас је поводом 21 године од завршетка НАТО агресије на Савезну Републику Југославију /СРЈ/ положио вијенац крај спомен-обиљежја на брду Стражевица у Београду, поручивши да агресија, нажалост, није престала онако како би морала – казном за починиоце.

 

"Није завршена тако што је простор Косова и Метохије очишћен од терориста, убица и агресора. Завршено је онако како је сила одлучила да буде завршено. Војска Југославије, сви грађани СРЈ у то време дали су свој херојски максимум. Борили смо се, нисмо били поражени, НАТО агресор није успео на копнени начин да уђе на наш простор", указао је он.

Вулин је нагласио да је огромна премоћ 19 најразвијенијих земаља свијета тада однијела превагу и да се војска морала повући са простора Косова и Метохије, саопштено је из Министарства одбране Србије.

"Од момента када су се Војска Југославије и државни органи тадашње Југославије повукли с простора Косова и Метохије до данас убијено око 1.000 Срба и за то нико није одговарао. Протерано је 250.000 Срба. За то нико није одговарао", подсјетио је Вулин.

Он је додао да се у међувремену – 17. марта 2004. године десио погром у ком је убијено 16, а протјерано још око 6.000 људи, за шта такође нико није одговарао.

"Нико није одговарао. Ни данас нико не одговара за `жуту кућу`, за убиства Срба, за протеривање, за трговину органима, за нарко картел који је завладао простором Косова и Метохије. На нама је да подсећамо, да питамо, да никада не заборавимо", истакао је Вулин.

Он је додао да би се, ако би Срби допустили да се НАТО агресија заборави она поновила некој другој, малој, слободној земљи, а да тај злочин човјечанство не заслужује да види.

"1999. године завршен је најкрвавији век у историји човечанства страшном и крвавом НАТО агресијом", рекао је Вулин.

Командант 210. батаљона везе мајор Миодраг Ђокић истакао је да су на брду Стражевица на почетку НАТО агресије погинула два припадника 210. батаљона везе, заставници прве класе Властимир Лазаревић и Владимир Вујовић.

Брдо Стражевица је током НАТО агресије за 78 дана гађано 34 пута.

Све вријеме током НАТО агресије 210. батаљон везе, с јединицама и Комадом РВ и ПВО извршавао је задатке телекомуникационо-информатичког обезбеђења за потребе команде јединица РВ и ПВО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана