Вулин: Србија не смије да заборави стријељање српске дјеце на Бистрици

Срна
Вулин: Србија не смије да заборави стријељање српске дјеце на Бистрици

БЕОГРАД  - Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин поручио је да Србија не смије заборавити злочин у Гораждевцу, у којем су прије 21 годину на ријеци Бистрици стријељана два српска дјечака, додајући да њихова смрт није тема ни на једном скупу ЕУ, Еулекса, Кфора или НАТО-а.

-Пре 21 годину на реци Бистрици у селу Гораждевац стрељана су Иван Јововић и Пантелија Дакић, а још четворо деце је рањено. За њихову смрт и за ранама обележен живот нико није одговарао - навео је Вулин у писаној изјави.

Он је напоменуо да Албанци сваке године разбију споменик са њиховим именима.

-Ивана и Пантелије сећају се њихове породице и њихов народ. Они који су били дужни да их заштите или бар да нађу и казне њихове убице, одавно су их заборавили - рекао је Вулин.

Он је подсјетио да је Еулекс прекинуо истрагу, а ЕУ никада није питала своју полицију зашто више не траже убице.

-Србија не сме да заборави, а Срби не смеју да престану да јачају своју државу. Ако заборавимо и ако изгубимо државу бескрајни низ убијене српске деце ће се настављати”, поручио је Вулин.

Данас се навршава 21 година од злочина на ријеци Бистрици у Гораждевцу, када су до данас непознати нападачи из аутоматског оружја убили српску дјецу на импровизованом купалишту удаљеном око 300 метара од центра овог највећег српског села у општини Пећ.

У оружаном нападу на групу српске дјеце која су се купала у ријеци Бистрици 13. августа 2003. године убијени су Пантелија Дакић (12) и Иван Јововић (19), док су тешко рањени Ђорђе Угреновић (20), Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13).

Ни 21 годину касније не зна се ко је починио овај монструозни злочин. Еулекс је прије више од 10 година прекинуо истрагу због, како су навели, недостатка доказа.

Убиство српске дјеце на ријеци Бистрици сматра се једним од четири највећа злочина над Србима од 1999. године и доласка међународне мисије на Косову и Метохији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана