Вулин: Ревизија историје је идеолошко оправдање зла

Срна
Вулин: Ревизија историје је идеолошко оправдање зла

БЕОГРАД- Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин изјавио је да ревизија историје није само прање савјести народа који су учествовали у Другом свјетском рату, већ идеолошко оправдање зла које ће се нанијети и које се наноси руском и српском народу.

Нагласио је да је ревизија историје почела и прије него што је Други свјетски рат завршен и да су Срби и Руси, некад свјесно а некад несвјесно, учествовали у томе допуштајући да се пред њиховим очима мијења историја.

-Мислећи да тиме што џентлменски окрећемо главу од онога што су наше комшије и сународници, савезници урадили током Другог светског рата, можемо учинити да се зло не понови - навео је Вулин који је у Руском дому у Београду отворио уводни панел научне конференције посвећене обиљежавању 80 година од ослобођења Београда под називом "Култура сећања и неговање историјске истине".

Он је истакао да и данас Срби и Руси говоре о нацистичкој Њемачкој.

-То није тачно. Немачка није била нацистичка, Немачка је била Немачка. Нећете наћи печате Вермахта на којима пише „нацизам“ и ниједна одлука о стрељању Срба, Руса, Јевреја није донета у партијској радионици Националсоцијалистичке радничке партије већ у регуларним органима немачке државе - рекао је Вулин.

Према његовим ријечима, није се Њемачка држава звала "нацистичка Њемачка" већ се звала онако како устав и закони налажу и није Хитлер био нацистички диктатор него је био легално и легитимно изабрани представник огромне већине њемачког народа.

-И зато им ми, говорећи о нацистичкој Немачкој, фашистичкој Италији, чинимо услугу, нудимо прилику да злочине које су чинили њихови дедови прикажу као злочине које су чинили неки други, не тамо неки нацисти. На Источном фронту је било седам милиона немачких војника, а колико је било чланова нацистичке партије? Ни близу седам милиона. Седам милиона држављана Немачке, свесно и вољно, легално и легитимно, слушајући надлежне органе, у складу са законима сопствене земље ишло је да убије што више Руса, Срба, Јевреја, Рома, свих оних који су били одређени, у складу са владајућом идеологијом немачке државе, као подљуди које је ваљало уништити   рекао је Вулин.

Он је истакао да је ревизија Другог свјетског рата почела оног тренутка када совјетски животи више нису били битни за побједу јер је побједа постигнута и да је тада почела припрема за сљедећи сукоб.

-Било је тешко, скоро немогуће, убедити генерације људи рођених и одраслих у време Другог светског рата да се треба сукобити са Совјетским савезом. Ужаси светског рата су били сувуше живи и јаки, упозоравајући и застрашујући да бисте могли да поведете читав један свет у нову авантуру, ново убијање, насиље и ужас. И зато се чекало 50 година да читава ратна генерација нестане са политичке и историјске позорнице да би се припремили за велики реванш - навео је Вулин.

Према његовим ријечима, велики историјски реванш почиње уједињењем Њемачке, поражене силе у Другом свјетском рату и разбијањем Југославије и СССР-а, побједница у Другом свјетском рату, саопштено је из Кабинета потпредсједника Владе Србије.

-Не стиде се потомци злочинаца из Другог светског рата злочина својих дедова, него њиховог пораза и зато траже историјски реванш, нову поделу света, ново цртање мапа. Зато ревизија историје, зато морате показати да су Руси и Срби народи убица, злочинаца, народи који никоме нису могли донети слободу јер је и сами не осећају, да бисте могли да кренете у историјски обрачун са њима. Време у коме живимо је време поновног покушаја историјског обрачуна са Словенима, Русима на првом месту, а следствено томе и са осталим народима за које се сматра да су природни савезници Русије - поручио је Вулин.

Истакао је да су и Срби и Руси наивно и историјски неодговорно вјеровали да су некога ослободили, а нису - ни Загреб ни Беч нису били ослобођени, они су се под Нијемцима осјећали слободним.

-Да је Павелић могао да изађе на изборе 1944. убедљиво би победио, огромном већином гласова хрватског народа. Тешко ће ме неко уверити да огромна већина хрватског народа није знала за постојање Јасеновца, Јадовна и сваког српског стратишта, а још теже уверити да нису били искрено уз оно што се тамо и дешавало. Ми смо наивно веровали да ослобађамо народе који су се осећали искрено слободним под немачком влашћу, не окупацијом. Отуда историјски неспоразум између нас и њих, јер се ми љутимо на њих зашто нам нису захвални за слободу коју смо им дали, а они кажу - ви сте нас окупирали, ми смо под Немачком били слободни - рекао је Вулин.

Он сматра да се зато данас руше споменици совјетским борцима јер подсјећају на пораз у Другом свјетском рату и зато се данас историја брутално мијења.

 

-Ако су Руси и Срби били народи који су сломили, не њихову неслободу, већ њихов природни осећај припадности, онда је свако зло нането Србима и Русима заправо дозвољено и цивилизацијска обавеза. Да бисте кренули у велики обрачун са Русијом, Србијом, Словенима морате их прво дехуманизовати, приказати их као народе који немају никакве људске врлине и вредности, народе силоватеља, разбојника, злочинаца. Па против таквих свако зло је дозвољено, сваки рат, сукоб, све је дозвољено. И више од тога, чак је и потребно. Бар ми Срби то знамо које су све лажи биле потребне да би се оправдало бомбардовање 1999. То и Руси данас гледају на сопственом примеру -  истакао је Вулин.

Он је рекао да је рат само наставак онога што је политика домислила и наставак оног претходног, те да се и данас "бомбардовање Србије није завршило".

-Докле год од нас буду тражили да признамо Косово бомбардовање Србије се није завршило јер његов циљ је било уништење Србије и њено територијално комадање. Ево и данас, докле год слушамо како Срби треба да одустану од себе самих, уведу санкције Руској Федерацији, ми знамо да се бомбардовање Србије није завршило, јер такав захтев се може поставити само окупираној Србији 1944. а не слободној Србији 2024. Ето зато је потребна ревизије историје, зато је потребно порушити споменике ослободиоцима, учинити од наших народа народе убица, силоватеља, зликоваца - навео је Вулин.

Сматра да је зато потребно данас од Србије и Русије направити земље које нису достојне самосталних одлучивања већ ће им одлуке бити наметнуте, а носиоци власти ће им се само послати "јер они ионако не умију да изаберу".

Научна конференција посвећене обиљежавању 80 година од ослобођења Београда одржана је у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Србије, Владе Србије, Амбасаде Руске Федерације у Београду и Руског центра за науку и културу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана