Вулин положио вијенац на мјесту убиства краља Александра Првог

Срна
Вулин положио вијенац на мјесту убиства краља Александра Првог

БЕОГРАД - Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, који ће се данас састати са највишим руководиоцима компаније "Ербас" у Марсељу, положио је вијенац на спомен-плочу на мјесту убиства краља Александра Првог Карађорђевића.

Вулин је положио и цвијеће на меморијални споменик краљу Југославије Александру Првом и француском министру иностраних послова Жан-Лују Бартуу, саопштено је из Министарства унутрашњих послова /МУП/ Србије.

Након одавања почасти српском и јогословенском монарху, Вулин је оцијенио да је краљ Александар Први Карађорђевић био прва жртва фашизма.

"Убила га је удружена немачка и италијанска служба, заједно са усташама и пробугарским ВМРО-ом. Владо Черноземски је само повукао обарач. Тај непоменик и није много важан, али су важне силе које су се уротиле да униште Југославију, а са њом на првом месту да униште и Србију и српски народ", истакао је Вулин.

Он је нагласио да су Срби народ који лако заборавља и да су скоро заборавили витешког краља Александра Првог Ујединитеља, који у Београду нема ни улицу, а ни споменик.

Вулин је напоменуо да на мјесту гдје је убијен краљ Александар, а уједно и идеја о троједном народу, Срби морају да се сјете да себи не смију да дозволе да им други пишу историју.

"Морамо се сетити да смо ми увек били на правој страни историје, а да су они који нас данас уче где би требало да будемо увек били на погрешној страни историје", каже Вулин.

Краљ Александар Карађорђевић убијен је У Марсељу 9. октобра 1934. године приликом званичне посјете Француској.

Атентатор Владо Черноземски, припадник Унутрашње македонске револуционарне организације /ВМРО/, усмртио је краља Александра са четири метка, а једним је ранио француског министра иностраних послова Луја Бартуа, који је искрварио и умро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана