Вулин о односима Србије и Русије

ГС
Вулин о односима Србије и Русије

БЕОГРАД - Потпредсједник Владе Александар Вулин изјавио је након посјете Русији да односи двије земље никада нису били бољи.

Упркос свим изазовима, односи Русије и Србије и даље су на високом нивоу, порука је која се чула из Москве након бројних разговора потпредсједника Владе Александра Вулина и руских званичника.

Вулин је у Дневнику РТС-а рекао да су детаљно разговарали о наставку привредне сарадње, с обзиром на то да Србија недовољно извози у Русију, а више увози.

- Политичку подршку апсолутно имамо и Русија је више него расположена да сарађује са Србијом. Немојте заборавити, захваљујући политици предсједника Вучића, ми смо једина земља у Европи која није увела санкције Руској Федерацији, и то у економском смислу треба свакако да користимо. Руска Федерација то веома поштује, истакао је Вулин.

Србија, додаје, никада није била у бољим односима са Руском Федерацијом.

- Дијелимо увјерења да будућност може и мора бити будућност равноправних у свијету, гдје ниједна велика сила неће одређивати остатак свијета шта и како да ради. Наша увјерења су да дијелимо заједничку будућност и да Србија и Русија немају ниједно различито мишљење о најважнијим стратешким питањима. И то је оно што морамо да чувамо, сматра Вулин.

За Србију је, истиче, енергетика кључна.

"Наша привреда без руских енергената је осуђена на огромне проблеме. Многе земље са Запада долазе и отварају овдје своја предузећа зато што имамо јефтин руски гас," навео је Вулин.

У септембру ће, додаје, почети преговори између "Србијагаса" и "Гаспромњефта".

- У мају сљедеће године истиче наш споразум о снабдијевању гасом по повлашћеним цијенама и већ смо разговарали о томе да преговори о продужењу треба да почну већ сада, у септембру, да нема ниједног разлога да чекамо до маја, каже Вулин, који очекује да ће споразум бити продужен.

Што се тиче поруке Европске уније да везе са Русијом нису компатибилне са вриједностима ЕУ због сукоба у Украјини, Вулин каже да не могу очекивати од Србије да води рачуна о њиховим интересима више него о својим, и да Србија нема ниједан интерес да се сукоби са Руском Федерацијом.

- Немојте само да ми причате о вриједностима по којима су украјинске границе светиња, а српске границе нису, указује Вулин.

Куртијева идеја да КБС пређе мост на Ибру и окупира сјевер Космета

Вулин је рекао да је веома опасно отварати мост на Ибру и да је главна идеја Аљбина Куртија, која стоји иза те намјере, да Косовске безбједносне снаге (КБС) окупирају сјевер Космета.

Вулин је за РТС казао да су Срби веома забринути, као и Влада Србије.

- Политика Аљбина Куртија је етничко чишћење Косова. Његова жеља је да се сјевер и југ Косова очисте од Срба, нагласио је.

Подсјетио је да је, према Резолуцији УН 1244, НАТО гарант опстанка Срба и да је њихов посао да заштите све и не дозволе да се Срби хапсе.

- Србија ће стално подсјећати на то. Својим активностима ће помагати опстанак Срба. Динар је укинут да не бисмо могли финансирати живот Срба на Косову, истакао је.

Вулин је оцијенио да је веома опасно отварати мост на Ибру, јер Албанци и Срби не желе да живе заједно.

"Главна идеја Куртија је да КБС пређе мост и дође на сјевер, како би га окупирали," закључио је.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана