Вулин: Нормално је да штитимо српског патријарха

Тањуг
Вулин: Нормално је да штитимо српског патријарха

БЕОГРАД - Министар унутрашњих послова Србије,Александар Вулин рекао је данас да је полиција Србије протеклог викенда урадила све што је у њеној моћи да се очува мир и безбједност својих грађана и да је патријарх Порфирије, као штићена личност имао своју заштиту.


- Зар да пустимо да неко нападне српског патријарха. Нормално је да када он иде на догађај за који се процијени да је ризичан, да уз њега иде и неколико припадника надлежних служби који воде рачуна о његовој безбједности - рекао је Вулин гостујући на ТВ Пинк.

Објаснио је да су пратиоци патријарха били, као што се ради и у другим сличним ситуацијама када неко иде у другу државу и треба му заштита, званични пратиоци, са легитимацијама и по свим правилима пријављени надлежним црногорским органима.

Он је коментаришући догађаје од протеклог викенда рекао да је прије неког времена, на садашњег митрополита Јоаникија пуцано у Хотелу Краун плаза, и то, како је навео, из снајпера.

- Очигледно није немогуће да се такве ствари дешавају. У почетку се мислило да је мета био бизнисмен који је био са њим у друштву, али се на крају показало да је ближе истини да је митрополит био на мети снајпера. Ако се то могло тада десити у Београду, зашто се не би могло десити сада - рекао је министар Вулин.

Када је ријеч о реакцијама у региону на дешавања у Црној Гори међу којима је и писање загребачког Јутарњег листа који констатује да ако падне Црна Гора, зна се ко је сљедећи, Вулин је рекао да то онда значи да, супротно ономе што смо мислили, грађански рат у бившсој СФРЈ још није завршен.

- Ако није завршен то је за мене ново, али желим да кажем да ми немамо аспирацију ни према једном центиметру туђе територије али немојте имати аспирацију ни према нашој територији на Косову и Метохији - истакао је он.

Осврћући се на боравак Ненада Чанка, лидера Лиге социјалдемократа Војводине на Цетињу рекао је да не зна шта је он тамо радио, кога је на кога хушкао, и да је све што је тамо радио, чинио као појединац и да држава Србија не стоји иза тога.

Одличним је оцијенио посао полиције и тужилаштва око брзог расвјетљивања убиства Уроша Стефановића и рањавања Горана Марковића Горанца у Новом Саду.

- Урадили су одличан посао. Злочина ће увијек бити али полиција ће увијек реаговати и трудити се да их брзо расвијетлии и са те стране грађани могу да буду мирни - поручио је министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин.

Сигурност грађана свакако ће повећати и увођење квартовских полицијаца, који би према његовим ријечима на улицама требало да се појаве до краја године.

- У центру за обуку у Сремској Каменици се обучава једна класа и до краја године ће почети да раде. Они ће много значити за безбједност грађана, јер ће грађани знати гдје се они налазе, моћи ће да их позову а такође ће њима моћи, да се у случају неких проблема, обрате и људи из месних заједница - објаснио је Вулин.

Додао је да квартовски полицајци нису ништа ново, да их је било и раније, а да се опет враћају јер држава сада има пара да их плати.

Поводом саслушања учитељице у Новом Пазару која је ђацима уместо химне "Боже правде" пустила бошњачку химну, рекао је да су тужилаштво и полиција обавили свој посао, полиција је саслушала и узела од ње изјаву, а даљи поступак је пред другим надлежним органима.

- Химна је једна и ту нема шта да се бира. Она је један од симбола државе и мора да се поштује - нагласио је Вулин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана