Вулин: Ниједан злочин неће остати нерасвијетљен

Срна
Вулин: Ниједан злочин неће остати нерасвијетљен

БЕОГРАД - Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин рекао је, поводом презентације савремене опреме за увиђаје и форензичко-балистичка вјештачења, да у Србији ниједан злочин неће остати нерасвијетљен и да ће починиоци увијек бити изведени пред лице правде.

Након презентације ове опреме, која је донирана Националном центру за криминалистичку форензику МУП-а Србије, Вулин је истакао је да је српска полиција ријешила свих пет мафијашких убистава која су се догодила прошле године.

Он је истакао да то не би било могуће без обучених људи и без изузетно опремљених балистичких и форензичких лабораторија, саопштено је из МУП Србије.

Вулин је захвалио на овој донацији Влади Њемачке и Развојном програму УН /УНДП/ и додао да се може рећи да сада припадници српске полиције, који се баве истрагама, не заостају за својим колегама у богатијим и развијенијим земљама.

Према његовим ријечима, захваљујући данашњој и претходним донацијама, српска полиција може да ријеши и најтеже злочине и уђе у траг скоро сваком злочинцу.

"Криминала ће увек бити, али морају да знају да се у Србији неће исплатити и да ни један злочин неће остати нерасветљен, да се неће догодити да их полиција не пронађе и не изведе пред лице правде", истакао је Вулин.

Њемачки амбасадор у Београду Томас Шиб, који је присуствовао презентацији, истакао је да је ова донација дио ширег регионалног пројекта, који Њемачка финансира са више од 5,5 милиона евра.

Шиб је оцијенио да ће спровођење регионалне мапе пута за контролу малокалибарског и лаког наоружања из 2028. године значајно допринијети унапређењу регионалне сарадње у борби против криминала и да ће бити од помоћи Србији на путу ка ЕУ.

Стални представник УНДП за Србију Франсин Пикап је истакла да ће ова опрема помоћи МУП-у Србије да унаприједи стандарде рада и оперативне процедуре, посебно истражни процес и ланац чувања доказа, радећи у складу са међународним стандардима како би се осигурале благовремене пресуде за кривична дјела почињена ватреним оружјем.

Пикапова је истакла да је Србија остварила значајан напредак на испуњавању циљева наведених у мапи пута за контролу наоружања на западном Балкану, укључујући унапређење правног оквира и јачање капацитета и боље разумијевање утицаја ватреног оружја на насиље у породици и родно засновано насиље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана